word studentlid

— maandag 22 mei 2023, 09:58 | 0 reacties, praat mee

Slowaakse rechtbank acht zakenman onschuldig aan moord journalist

Slowaakse rechtbank acht zakenman onschuldig aan moord journalist
Marian Kočner opnieuw vrijgesproken - © Jakub Gavlak / EPA

Een Slowaakse rechtbank heeft de rijke zakenman Marian Kočner vrijdag voor de tweede keer onschuldig bevonden aan de moord op een journalist. Kočner werd ervan beschuldigd de moord te hebben georkestreerd op de 27-jarige onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde in 2018. De miljonair wilde volgens de aanklagers wraak nemen omdat Kuciak kritische berichten over hem had geschreven. Laatste wijziging: 22 mei 2023, 10:03

Kočners eerdere vrijspraak, in 2020, leidde tot massale protesten tegen omkoping en corruptie in regeringskringen. In 2021 zette het hooggerechtshof van Slowakije een streep door die vrijspraak. Het uitspreken van het vonnis van vrijdag, waarin Kočner dus wederom werd vrijgesproken, werd live gestreamd door een nieuwswebsite.

Kuciak en zijn verloofde Martina Kušnírová werden in 2018 omgebracht in hun huis. De dader, oud-militair Miroslav Marček, is veroordeeld tot 25 jaar celstraf voor de moorden. Een tussenpersoon moest 15 jaar de gevangenis in.

Kočner heeft altijd beweerd er niets mee te maken te hebben. Hij zit een celstraf van 19 jaar uit die hij vanwege een fraudezaak kreeg opgelegd.

Bekijk meer van

Marian Kočner Ján Kuciak

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.