‘Vijf voor twaalf’ voor veel lokale omroepen

Een flink aantal lokale omroepen is financieel ongezond, stelt Marc Visch van de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) tegenover EenVandaag. Het Commissariaat voor de Media (CvdM) becijferde eerder dat eenderde van de lokale omroepen "zware financiële problemen" heeft.
Visch vreest voor de democratische controlefunctie, als streek- of lokale omroepen omvallen: “Het is vijf voor twaalf. Als lokale omroepen verdwijnen, dan zal dat gevolgen hebben voor onze democratie.”
Streekomroep 1Twente is zo’n omroep in acute geldnood. Tegenover EenVandaag zegt directeur Flip van Willigen dat er financiële middelen bij moeten komen, anders is het werk niet meer te doen. Er werken 45 mensen bij 1Twente, waarvan het grootste deel (32 man, red.) vrijwilliger is of een opleiding volgt. Van Willigen zegt dat de streekomroep het zonder extra geld nog hooguit een paar maanden redt.
De NLPO wil dat Den Haag meer geld vrijmaakt voor de lokale omroepen, die door het geldgebrek hun controlerende functie verliezen. “Het Rijk wijst naar gemeenten, gemeenten wijzen naar de markt. Maar uit de markt is steeds minder geld te halen; reclame-inkomsten drogen op”, aldus Visch.
In de reportage wijst Visch op het geld dat vanuit het Rijk naar omroepen gaat: 800 miljoen naar de landelijke omroep, 170 naar provinciale omroepen en 10 miljoen naar lokale omroepen. “Dat is veel te weinig”, aldus Visch.
Volgens mediakenner Piet Bakker ligt de oplossing niet in meer geld, maar in een wijziging van de Mediawet, die voorschrijft dat lokale omroepen én televisie én radio moeten maken én online actief moeten zijn. “Daar krijgen ze per omroep jaarlijks ongeveer acht- à negenduizend euro voor. Dat geld gaat op aan auto’s, studio’s, microfoons. Onzin toch? Waarom zouden ze nu nog tv proberen te maken? Zet alleen in op online, dat is veel slimmer.”Meer bij EenVandaag
Praat mee