— dinsdag 4 december 2018, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Minister Slob blijft wijzen naar gemeenten in discussie over financiën streekomroepen

© Bart Maat / ANP

De Tweede Kamer dringt aan op maatregelen om lokale- en streekomroepen met financiële problemen te helpen. Minister Slob (Media) kwam tijdens de behandeling van de OCW-begroting de Kamer maandag tegemoet, maar hij blijft wijzen naar gemeenten.

De Vereniging voor Nederlandse gemeenten (VNG) riep eind november op om de komende twee jaar geld te reserveren om de lopende pilots van vijftien streekomroepen in stand te houden. Het zou tot 2021 gaan om zo’n 6 miljoen euro per jaar. De coalitiepartijen beklemtoonden in een motie het belang van streekomroepen. Ze vinden dat de minister een proef in vijftien streken zo goed mogelijk moet blijven ondersteunen.

In het debat kwam naar voren dat het lastig wordt extra geld te vinden in de mediabegroting. De minister noemde het ook onacceptabel dat ruim 20 procent van de gemeenten zich niet houdt aan de richtlijn 1,30 euro per huishouden in de lokale radio- of tv-zender te steken.

De Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO) is blij met “de erkenning van de problemen en de brede aandacht in de Kamer”, stelt directeur-bestuurder Marc Visch. “Probleem is wel dat de minister blijft wijzen naar gemeenten. Helaas heeft de Kamer geen geld gekoppeld aan de motie waarin ze ons steunen. Cruciaal is of de subsidieregeling er komt, of dat snel genoeg gebeurt om omroepen in acute nood te redden en of voldoende geld beschikbaar komt. De onzekerheid blijft.” Meer bij de Volkskrant

Lees ook:
VNG wil 12 miljoen euro om streekomroep-pilots te kunnen afronden (29 november 2018)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.