— woensdag 16 september 2015, 09:26 | 0 reacties, praat mee

Vice-journalist spreekt over Turkse detentie

Behrouz Mehri / AFP

De Britse cameraman Philip Pendlebury, die met collega Jake Hanrahan in Turkije werd opgepakt toen hij voor Vice een reportage maakte over het opgelaaide geweld tussen PKK-strijders en het Turkse leger, heeft bij de BBC verteld over zijn gevangenschap. De aanklacht dat hij met zijn collega's voor terreurgroep IS werkte, was zo bizar dat hij de gang van zaken in eerste instantie met een korrel zout nam, aldus Pendlebury.

Pas toen duidelijk werd dat het tot een rechtszaak zou komen en Pendlebury met Hanrahan en hun vertaler/fixer Mohammed Ismael Rasool (die nog vast zit, red.) naar een zwaarbeveiligde gevangenis werden overgebracht, werd Pendlebury ongerust.

“Er was absoluut geen enkel bewijs. Ik denk dat ze ons alleen arresteerden om journalisten een boodschap te sturen uit de regio te blijven”, aldus Pendlebury. Ook de Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink was in de regio toen ze werd opgepakt en uiteindelijk uitgewezen. De Vice-journalisten mogen ook Turkije niet meer in. Pendlebury wil wel graag terug, “omdat het conflict aandacht verdient.”

Hij zegt ook te willen strijden voor de vrijlating van zijn vriend en collega Rasool. In een schrijnende anekdote vertelt Pendlebury dat Rasool moest vertalen dat de Britten konden gaan, maar hijzelf moest achterblijven. “Hij is net zo onschuldig als wij”, aldus de journalist. Meer bij BBC

Bekijk meer van

Vice Turkije

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.