Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 25 augustus 2021, 15:40 | 0 reacties, praat mee

Autoriteit Persoonsgegevens wil dat woonadressen zzp’ers worden afgeschermd in Handelsregister

© ANP / Rob Engelaar

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat woonadressen van zzp’ers niet meer voor iedereen op te vragen zijn in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). De organisatie raadt aan de gegevens van onder andere freelance journalisten alleen beschikbaar te maken voor bepaalde beroepsgroepen en instanties, waaronder advocaten, notarissen en deurwaarders. Laatste wijziging: 25 augustus 2021, 15:41

Dat schrijft de AP in een wetgevingsadvies, dat gericht is aan demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat. Voor zzp’ers die vanuit huis werken is het adres van hun onderneming hetzelfde als hun woonadres.

Volgens de AP klagen zzp’ers dat de algemene beschikbaarheid van woonadressen in het Handelsregister ertoe leidt dat ze worden gestalkt en bedreigd. “Het is toch onacceptabel als een journalist of activist denkt: ik publiceer dit artikel niet, want ik word al bedreigd en straks staan ze bij mij voor de deur”, zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. “Daarnaast is er het risico dat zzp’ers slachtoffer worden van bijvoorbeeld identiteitsfraude aan de hand van persoonsgegevens uit het Handelsregister.”

Volgens de AP is er geen noodzaak voor het openbaar maken van de adressen. Het Handelsregister laat bedrijven en personen kunnen opzoeken of de persoon met wie ze zaken doen ook bevoegd is om namens een betreffend bedrijf te spreken. Die vraag is volgens de AP bij zzp’ers niet aan de orde, omdat zelfstandigen zonder personeel zelf hun eigen bedrijf vertegenwoordigen. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om op iedere factuur hun adres te vermelden. Zakenpartners beschikken daardoor vaak al over het adres van zzp’ers.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.