— woensdag 7 maart 2018, 11:31 | 0 reacties, praat mee

Vervroegd jaarverslag AIVD benadrukt waarborgen Wiv

De AIVD houdt onder meer jihadgangers (en zij die uit strijdgebied terugkeren) in de gaten | AIVD

In 2017 heeft inlichtingendienst AIVD 211 nieuwe werknemers aangetrokken. De dienst heeft nu 1796 voltijdsmedewerkers in dienst, aldus het jaarverslag. Nederland blijft een doelwit voor het "heimelijk digitaal beïnvloeden van (politieke) besluitvormingsprocessen" vanuit met name Rusland, aldus de AIVD. Aan effecten op de journalistiek van de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) wordt geen woord gewijd. Laatste wijziging: 7 maart 2018, 11:40

Aan het aanstaande referendum evenmin: de Wiv is een voldongen feit, al belicht het jaarverslag van de AIVD de modernisering en ‘150 processen en procedures’ die de organsiatie moet aanpassen voor het inzetten van de nieuwe bevoegdheden. De dienst wijst op de extra waarborgen die omtrent de Wiv zijn ingevoerd.

“De wet zorgt voor modernisering van de bevoegdheden van de AIVD en de MIVD en voor een versterking van de grondrechtelijke waarborgen en het toezicht”, aldus het jaarverslag. Saillant detail: GeenStijl constateerde dat de afgelopen vijftien jaar alle jaarverslagen (soms laat) in april verschenen, maar nu al in maart is uitgebracht - ruim op tijd voor het referendum.

“De afgelopen jaren vormen beïnvloedingsoperaties een steeds belangrijker onderdeel van de Russische buitenlandpolitiek. Daarbij geldt dat het strategisch belang van de Nederlandse politiek en rechtspraak voor Rusland sterk is toegenomen sinds het neerhalen van vlucht MH17. Wij hebben vastgesteld dat een aantal staten door de inzet van offensieve digitale middelen gericht inlichtingen verzamelt over hun diaspora in Nederland”, aldus het jaarverslag.

Deze landen proberen personen met digitale middelen te intimideren en ook Nederlandse criticasters monddood te maken, aldus de AIVD. “Wij hebben hierover die instanties geïnformeerd, die hierop handelend kunnen optreden.” Meer in AIVD Jaarverslag 2017

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.