— vrijdag 25 september 2020, 13:13 | 0 reacties, praat mee

‘Vermiste Chinese burgerjournalist die verslag deed van gezondheidscrisis in Wuhan gevonden’

Een luchtfoto, genomen op 2 februari, toont het tijdelijke Huoshenshan-ziekenhuis in Wuhan - © AFP

Een Chinese burgerjournalist die in februari verdween toen hij verslag deed van China's aanpak van het coronavirus in Wuhan, is gevonden, zo meldt een vriend. Chen Qiushi zou door de Chinese autoriteiten zijn vastgehouden.

Chen Qiushi, een voormalige advocaat die burgerjournalist werd, begon eind januari verslag uit te brengen over de gezondheidscrisis in Wuhan, de plek waar het Covid 19-virus als eerste uitbrak. Zijn verdwijning leidde tot beschuldigingen dat de Chinese regering journalisten en klokkenluiders oppakte. Hij werd namelijk opgepakt op dezelfde dag dat art en klokkenluider Li Wenliang stierf aan het coronavirus.

In YouTube-video’s heeft Chen’s vriend en mixed-martial arts-ster Xu Xiaodong gezegd dat Chen ‘in goede gezondheid’ was, maar nog steeds onder toezicht stond van een ‘bepaalde overheidsafdeling’ in Qindao, Shandong. Xu zei dat de autoriteiten hadden besloten dat er “voorlopig” geen vervolging zou plaatsvinden.

Er zijn tegenstrijdige berichten over de vraag of Qiushi nu in detentie zit of onder toezicht staat, meldt de Britse krant The Guardian.

Chen was een van de vele burgerjournalisten die door de autoriteiten werden opgepakt na berichtgeving over de uitbraak in Wuhan. Li Zehua, werd sinds begin februari vermist, maar uiteindelijk in april weer vrijgelaten. Fang Bin, een inwoner van Wuhan, werd op hetzelfde moment vermist, maar is sindsdien niet meer gezien. Internetgebruikers verzamelden zich rond de vermiste journalisten, met name Chen, die werd opgepakt op dezelfde dag dat klokkenluidersarts Li Wenliang stierf aan Covid-19.

Lees ook:
Chinese burgerjournalist die verslag deed van gezondheidscrisis in Wuhan verdwenen (11 februari 2020)
Spoorloze Chinese journalist duikt na twee maanden weer op (24 april 2020)

Bekijk meer van

coronavirus China Chen Qiushi

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.