persveilig seminar

— vrijdag 27 maart 2020, 09:44 | 0 reacties, praat mee

‘Iets meer ruimte voor Chinese media tijdens coronacrisis’

© AFP / National Institutes of Health

Alternatieve media in China krijgen tijdens de coronacrisis iets meer de ruimte dan voorheen. Tijdens de coronacrisis bleek waarheidsvinding in het normaal zo wars van persvrijheid zijnde land ineens toch mogelijk. Laatste wijziging: 27 maart 2020, 09:45

Dat concludeert China-correspondent Leen Vervaeke in de Volkskrant. “Dertien commerciële media stuurden verslaggevers naar Wuhan en publiceerden interviews met artsen en verplegers, reportages over de tekorten en onderzoeken naar de politieke verantwoordelijkheid.”

Volgens Vervaeke is zo’n “tijdelijke persvrijheid” vaker te zien als er crisis heerst in China. “De overheid geeft journalisten meer ruimte om zelf een beter zicht op het probleem te krijgen en de stemming onder de bevolking te peilen”, schrijft ze. “Maar de openheid is niet onbeperkt. Zodra de kritische verslaggeving tot sociaal protest dreigt te leiden of op fouten van de centrale overheid wijst, slaat de censuur weer toe.”

Bekijk meer van

Leen Vervaeke corona China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.