— maandag 14 februari 2022, 13:33 | 0 reacties, praat mee

Verenigde Staten: nieuwe wet maakt aanpakken seksueel wangedrag op de werkvloer eenvoudiger

© Tom Williams / CQ Roll Call / Sipa USA

Het Amerikaanse Congres heeft wetgeving aangenomen waardoor slachtoffers van seksueel wangedrag op de werkplek hun claims sneller voor de rechter kunnen brengen, door bepaalde clausules in werkcontracten ongeldig te verklaren. Laatste wijziging: 14 februari 2022, 13:34

De wetgeving Ending Forced Arbitration of Sexual Assault and Sexual Harassment Act, verbiedt het gebruik van clausules in arbeidscontracten waardoor werknemers geen zaken kunnen beginnen als aanranding of seksuele intimidatie. Dergelijke arbitrageclausules zijn opgesteld om daders te beschermen.

Een van de meest zichtbare voorvechters van dit wetsvoorstel is de voormalige Fox News-presentator Gretchen Carlson. Zij klaagde in 2016 Roger Ailes aan wegens seksuele intimidatie. Carlson stelt dat ze werd ontslagen omdat ze zijn seksuele avances afwees.

Vanwege de arbitrageclausule kon Carlson haar werkgever niet aanklagen. “Gelukkig kwam mijn advocaat met een strategisch plan om Roger Ailes persoonlijk aan te klagen, in plaats van Fox News als zelfstandige entiteit. Dat was een poging om de arbitrageclausule te omzeilen en mijn zaak op zijn minst openbaar te maken,” aldus Carlson.

Sinds 2016 maakt Carlson zich sterk voor het verbieden van deze arbitrage- en geheimhoudingsclausules. De rechtszaak tegen Ailes leidde tot een domino-effect, met diverse onthullingen van andere schandalen met grensoverschrijdend gedrag in de media-industrie. De brede aandacht gaf kracht aan de internationale MeToo-beweging. De nieuwe wetgeving noemt Carlson een “overwinning”.

De wet wordt ook gezien als een van de grootste hervormingen op de werkvloer in de Amerikaanse geschiedenis.

De Amerikaanse president Joe Biden moet de wet nog ondertekenen, maar hij heeft al zijn steun voor het wetsvoorstel uitgesproken. Meer bij NPR / CNN

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.