persveilig seminar

— dinsdag 11 oktober 2022, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Verdachte geeft in afgetapt gesprek mogelijk motief voor moord op Peter R. de Vries

© ANP / Robin Utrecht

Christopher W., een van de verdachten van de moord op misdaadjournalist Peter R. de Vries, heeft in een afgetapt telefoongesprek een mogelijk motief van de moord uit de doeken gedaan. De Vries werd volgens W. gedood vanwege zijn rol bij het Marengo-proces, de geruchtmakende strafzaak waarbij zeventien personen die verdacht worden van een reeks moorden. Laatste wijziging: 11 oktober 2022, 08:55

Dat meldt 1Vandaag. De Vries was bij het Marengo-proces betrokken als vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in de strafzaak tegen Ridouan Taghi. Hij wordt gezien als kopstuk van de groep die in het Marengo-proces voor de rechter staat.

De 27-jarige W. deed zijn uitspraak in een gesprek met zijn vriendin. In dat gesprek, dat plaatsvond na de aanslag op De Vries, zegt W. dat de misdaadverslaggever ‘overal zijn neus in stopte waar hij die niet moest stoppen, daarom hebben ze hem doodgeschoten’. Het telefoongesprek is volgens bronnen van 1Vandaag kortgeleden toegevoegd aan het onderzoeksdossier.

W. heeft volgens het OM in het voorjaar van 2021 de opdracht gekregen met twee andere mannen De Vries te vermoorden. Uit onderschepte spraakberichten en afgeluisterde telefoongesprekken tussen de drie mannen, bleek dat ze in mei en juni ‘hebben getreuzeld’ met de uitvoering van de moord. Toen W. in mei werd opgepakt omdat hij nog een straf voor een oude zaak moest uitzitten, zag het drietal afzagen van het uitvoeren van de moord.

De Vries werd uiteindelijk op 6 juli 2021 alsnog vermoord. De twee andere mannen, Gerower M. en Erickson O. zitten sinds de zomer ook vast, omdat ze De Vries zouden hebben gefilmd terwijl hij na de aanslag op zijn leven zwaargewond op de grond lag. De vermoedelijke schutter Delano G. en zijn chauffeur Kamil E. werden niet lang na de aanslag ook opgepakt. Meer bij AT5

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.