persveilig seminar

— maandag 20 december 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Zoon: Peter R. de Vries wilde wel beveiliging

Screenshot uit interview van Nieuwsuur met Peter R. de Vries.

De eerder dit jaar vermoorde Peter R. de Vries was zich er zeer van bewust dat hij gevaar liep vanwege zijn rol als vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengo-proces. Dat blijkt uit een nog niet eerder uitgezonden interview dat Nieuwsuur had met de misdaadverslaggever over de moord op Derk Wiersum, advocaat van de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo, en de rol van de overheid in zijn bescherming. Laatste wijziging: 20 december 2021, 11:47

Nieuwsuur nam het gesprek op in het kader van onderzoek dat het programma deed naar de moord op Wiersum. Dat het gesprek niet werd uitgezonden had ermee te maken dat het onderzoek nog “te veel vragen openliet”. Het programma besloot in overleg met de familie om delen van het interview nu toch uit te zenden, omdat sommige uitspraken van De Vries met terugwerkende kracht “betekenis hebben gekregen”.  “Als je dit terugkijkt met de kennis van nu dan is het wrang om te zien. Hij praat toch een heel klein beetje over zichzelf”, zegt zijn zoon Royce tegen Nieuwsuur.

Peter R. de Vries stond wel degelijk open voor beveiliging, aldus Royce. In het bewuste interview heeft de misdaadverslaggever het onder andere over het ontbreken van persoonsbeveiliging bij Derk Wiersum. Dat wil volgens Peter R. niet zeggen dat er dan helemaal geen beveiliging mogelijk is. Het kan ook op een andere manier. Royce de Vries heeft zich gestoord aan het feit dat werd gezegd dat Peter R. de Vries geen beveiliging wilde. “Hij had zeker een vorm van beveiliging gewild, maar geen persoonsbeveiliging.”

De misdaadverslaggever zei niet te weten of Wiersum persoonsbeveiliging had geweigerd, maar stelde dat er ook “andersoortige beveiliging” bestaat. En dat “met camera’s en alle techniek die er vandaag de dag is, natuurlijk een soort van cordon” om hem heen gelegd had kunnen worden. En dat geldt ook voor de vermoorde broer van de kroongetuige, aldus De Vries. “Dat is in mijn optiek niet of onvoldoende gebeurd.”

Er zijn gesprekken over beveiliging gevoerd met de misdaadverslaggever, maar volgens Royce de Vries was de communicatie met de overheid hierover niet optimaal. Ook al probeerde Peter R. de Vries er over in contact te komen. “Hij heeft echt wel aan de bel getrokken.” Dat werd eerder ook al gezegd door de advocaten uit het verdedigingsteam van Nabil B.

In het onderzoek naar de moord op De Vries houdt justitie er rekening mee dat ook hij vermoord is vanwege zijn betrokkenheid bij de kroongetuige.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.