persveilig seminar

— dinsdag 14 september 2021, 11:39 | 0 reacties, praat mee

Advocaten kroongetuige Nabil B.: ‘dood Peter R. de Vries had verwoestende invloed’

Onno de Jong en Peter Schouten, advocaten van kroongetuige Nabil B., legden eerder bloemen neer op de plek waar Peter R. de Vries is neergeschoten. - © Robin Utrecht

Advocaten Onno de Jong en Peter Schouten van kroongetuige Nabil B. noemen het Marengo-proces het "meest verziekte, vergiftigde proces ooit". Volgens het verdedigingsteam heeft de dood van Peter R. de Vries een verwoestende invloed gehad op henzelf en de kroongetuige.

Dat vertelden de advocaten dinsdagochtend in de eerste zitting in het proces na de moord op Peter R. de Vries, schrijft RTL Nieuws. “Peter R. de Vries is vermoord. Het is de derde moord op een aan de kroongetuige te relateren persoon in wat inmiddels de meest trieste reeks is geworden in de geschiedenis van het Nederlandse strafrecht”, zo sprak advocaat Onno de Jong uit. “U zult zich kunnen voorstellen dat de dood van een lid van ons verdedigingsteam op ons - en dus ook op de kroongetuige - een verwoestende invloed heeft gehad. Ook op onze motivatie. Laat ik het zo zeggen: als ik verdachte was geweest, had ik afgetekend voor de rest van het proces, als ik getuige was geweest had ik geweigerd om te verschijnen en als het dan toch moest, zou ik weigeren te verklaren. Ik zou nooit meer willen verschijnen in Marengo, het meest verziekte, vergiftigde proces ooit.”

Ook kroongetuige Nabil B. verscheen weer in de rechtbank. Het AD heeft dinsdag privécommunicatie tussen Nabil B. en zijn naasten gepubliceerd. De rechtbank in Amsterdam besliste maandagavond dat de gesprekken gepubliceerd mochten worden nadat de advocaat van B., Peter Schouten, een kort geding had aangespannen om publicatie te voorkomen.

De gepubliceerde berichten werden verstuurd via de chatdienst WhatsApp. Tussen september 2017 en februari 2018 appte B. met zijn vriendin, een broer, een zus en een mede-gedetineerde. In totaal gaat het om meer dan dertigduizend berichten, het AD heeft er daarvan naar eigen zeggen “een groot deel” ingezien. De berichten zijn verstuurd terwijl B. in hechtenis zat. Opvallend, want gedetineerden mogen geen mobiele telefoon in hun bezit hebben.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.