data als kans

— vrijdag 28 augustus 2020, 14:04 | 0 reacties, praat mee

Amnesty: Algerije moet stoppen met stelselmatige repressie van journalisten

Algerijnse journalisten eisen de vrijlating van hun collega Khaled Drareni eerder deze maand - © Ryad Kramdi / AFP

Door een toename van het aantal veroordelingen van journalisten en blokkades van nieuwssites is volgens Amnesty de persvrijheid in Algerije in het geding. Onlangs werden nog twee journalisten veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf. Amnesty International roept de Algerijnse autoriteiten daarom op om de stelselmatige repressie van journalisten onmiddellijk te staken. Laatste wijziging: 28 augustus 2020, 21:42

Op 16 februari 2019 gingen Algerijnse burgers massaal de straat op om te protesteren tegen een vijfde zittingstermijn van president Abdelaziz Bouteflika. De ‘Revolutie van de Glimlach’ of de ‘Hirakprotesten’ leidden tot het aftreden van Bouteflika, maar ook onder de nieuwe president, Abdelmadjid Tebboune, blijft de onvrede onder burgers groot. Sinds de Hirakprotesten in februari 2019 zijn volgens Amnesty minimaal acht journalisten in Algerije veroordeeld vanwege verslaglegging van of betrokkenheid bij de protesten en kritische uitlatingen op social media.

De meest recente veroordeling is die van Abdelkrim Zeghileche, directeur van onafhankelijk radiostation Radio Sarbacane. Zeghileche kreeg op 24 augustus een gevangenisstraf van twee jaar opgelegd als gevolg van twee berichten op Facebook. In het eerste bericht zou hij zich kritisch hebben uitgelaten over president Abdelmadjid Tebboune en in het tweede bericht riep Zeghileche op tot de oprichting van politieke partijen. Zeghileche zit sinds 23 juni vast in de Koudiat-gevangenis in Constantine.

Twee weken voor de veroordeling van Zeghileche, op 10 augustus, werd ook journalist Khaled Drareni veroordeeld. Drareni is correspondent voor het Franse TV5 Monde en oprichter van de website Casbah Tribune. Hij moet een gevangenisstraf van drie jaar uitzitten vanwege zijn verslaglegging van de Hirakprotesten en zijn optredens in buitenlandse media. Volgens de Algerijnse rechter maakte hij zich daarmee schuldig aan ‘het beschadigen van de integriteit van het nationale territorium’ en ‘oproepen tot ongewapende bijeenkomst’.

Daarnaast hebben de autoriteiten de toegang tot verschillende Algerijnse nieuwssites geblokkeerd. Zo zijn Maghreb Emergent en RadioMPost uit de lucht gehaald zolang directeur Ihsane El Kadi zijn proces afwacht op grond van ‘laster en belediging’ van de Algerijnse president. Drie andere nieuwssites, Tout sur l’Algérie, Interlignes en L’Avant-Garde Algérie, zijn niet meer te bereiken door Algerijnen die gebruik maken van het staatstelecombedrijf, Algérie Télécom.

Algerije neemt op de ranglijst voor persvrijheid van het RSF de 146e plaats in. Meer bij Le Monde / Amnesty

Lees ook:
Keur aan aanklachten tegen Marokkaanse journalist Omar Radi (30 juli 2020)
Algerije zet nieuwssites op zwart vanwege coronaberichtgeving (23 april 2020)

 

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.