website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Persvrijheid staat in Europa onder zware druk

Simon Trommel — Geplaatst in Recht op dinsdag 12 februari 2019, 18:34

Franse graffiti 'Voor de persvrijheid', gemaakt kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo | Pierre Croms / ANP

Franse graffiti 'Voor de persvrijheid', gemaakt kort na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo | Pierre Croms / ANP

Nieuws De persvrijheid stond in Europa sinds het eind van de Koude Oorlog nog nooit zo erg onder druk als nu. Er zijn moorden op journalisten in Slowakije, Malta en Rusland waarbij daders onbestraft blijven. De Italiaanse Staat trok de bescherming van een kritische journalist in, waardoor zijn leven gevaar loopt of massale gevangenzetting zoals in Turkije. Europese landen en de Europese Unie moeten actie ondernemen, vindt het Platform voor de promotie van de veiligheid van journalisten van de Raad van Europa.

De omvang van deze aanvallen op de pers brengen de democratie in gevaar. Dat schrijft de Raad van Europa in haar jaarverslag over 2018. In dat verslag worden de meldingen die bij het Platform gedaan worden opgesomd en de reactie van de lidstaten op dat geweld.

Het Platform bestaat uit twaalf journalistieke organisaties en belangenbehartigers van vrijheid van meningsuiting zoals de IFJ, de EFJ, en PEN International uit het gebied van de Raad van Europa, die 47 lidstaten heeft.

Volgens het jaarverslag - dat 140 meldingen telt - is de Staat in 57 procent van de gevallen tevens de dader van geweld. Voor 21 procent betreft de dader een non-statelijke entiteit en in 22 procent is de bron van het geweld onbekend.

Vooral daar waar de Staat de dader is, is Europese actie hard nodig, zegt europarlementariër Sophie in ’t Veld in Straatsburg, die aanwezig was bij de presentatie van het verslag in het Europees Parlement. Volgens In ’t Veld moeten landen met elkaar samenwerken om een einde te maken aan de moorden, mishandelingen en bedreigingen van journalisten en journalistieke organisaties.

Tegelijk erkent ze dat het Europa niet lukt daar overeenstemming over te bereiken. De Europese Commissie heeft getracht met een rapport te komen, maar dat plan is dat door toedoen van sommige lidstaten van de Europese Unie gesneuveld.

Onderdirecteur Scott Griffin van het internationale persinstituut zegt dat het verslag lang niet alle incidenten omvat, maar goed aangeeft hoe slecht de persvrijheid er voor staat in Europa.

Over Nederland is er in het rapport een melding: van een Spaanse journalist die vanuit Nederland werkt en online doodsbedreigingen kreeg. En een tot Nederlander genaturaliseerde Azerbeidzjaanse journalist werd in Kiev aangehouden. Hij vreesde uitzetting naar Azerbeidzjan, waar hij vervolging vreesde. De journalist keerde uiteindelijk na een half jaar terug maar Nederland.

Ook de aanvallen op de redactiekantoren van Panorama en De Telegraaf worden genoemd.

Volgens William Horsley van de Association of European Journalists is Nederland een goed voorbeeld van hoe journalisten worden beschermd door de Staat. Zo wordt er direct met experts naar de veiligheid van de journalisten gekeken bij een dreiging.

Anders is de situatie in Italië, met negentien bedreigingen het land met het hoogste aantal incidenten binnen de Europese Unie. Sinds juni 2017 heeft het land niet meer de moeite genomen om het Platform opheldering te geven over inbreuken op de veiligheid van journalisten.

Nadat de huidige populistische regering aan de macht kwam, is daar het aantal verbale aanvallen op journalisten door politici scherp toegenomen, vooral vice-premiers Salvini en Di Maio uiten vooral op sociale media vijandige retoriek naar media.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.