— woensdag 30 juni 2021, 12:16 | 0 reacties, praat mee

Verbazing over NSA-afluisterclaim Tucker Carlson en zwijgen Fox News-directie

Carlson claimde 28 juni door een klokkenluider te zijn gewezen op het op hem gerichte afluisterprogramma | Fox News

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA zegt dat Fox News-presentator Tucker Carlson op geen enkel moment doelwit is geweest. Carlson claimde afgelopen maandag dat de NSA hem en zijn redactie onder elektronische surveillance heeft, in een poging om via lekken het programma van de buis te krijgen. Laatste wijziging: 30 juni 2021, 14:08

“Onze missie is buitenlandse inlichtingen verwerven. We richten ons op buitenlandse machten om inzicht te krijgen in buitenlandse activiteiten die de Verenigde Staten kunnen schaden”, aldus NSA. De inlichtingendienst wijst erop dat alleen in uitzonderlijke situaties van acute dreiging een Amerikaanse burger gevolgd kan worden en dan enkel na toestemming van de rechter.

Carlson wuifde die uitleg gisteren weg. “Ze hebben mijn privémails gelezen en deze verklaring ontkent dat ook niet”, aldus de presentator.

Parafraserend op de weigering van de NSA in te gaan op vragen over zijn e-mails, zegt Carlson: “De NSA geeft me zo het signaal dat ze alles kunnen maken.”

In de medianieuwsbrief Reliable Sources wijst CNN-journalist Oliver Darcy er op dat geen van Carlsons collega’s bij Fox News de verdachtmakingen van Carlson hebben herhaald. Ook is het volgens Darcy opmerkelijk dat de Fox News-directie er geen woord aan vuil maakt.

“De top heeft geen verklaring uitgegeven waarin ze het gedrag van de NSA veroordelen, hetgeen opmerkelijk is - behalve, natuurlijk, als ze Carlson niet geloven”, schrijft Darcy. Hij vervolgt: “Als gedachte-experiment, denk je dit in: een van de top-presentatoren zegt dat er in het geheim wordt gespioneerd om hem van het scherm te krijgen… en de zender doet niets?”

Toen Fox News-journalist James Rosen in 2011 bleek te zijn afgeluisterd, reageerde het netwerk furieus. De bron die Rosen vertrouwelijke informatie toespeelde, bekende in ruil voor strafvermindering schuld.

Darcy zegt dat het zwijgen een ‘abject falen’ van Fox News-directie is. “We hebben dinsdag meerdere keren contact gelegd met woordvoerders. Het netwerk gaf geen reactie - hetgeen betekent dat ze Carlsons gekte hebben verdedigd noch er afstand van hebben genomen.” Meer bij CNN

Bekijk meer van

Tucker Carlson Fox News

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.