Justitie VS luisterde veel meer af
Het imago van een transparant presidentsschap onder Obama is door een reeks aan afluisterschandalen danig besmeurd geraakt. Nadat vorige week bekend werd dat de Amerikaanse justitie journalisten van persbureau Associated Press afluisterde, kwam gisteren aan het licht dat ook Fox News-journalist James Rosen is gevolgd. Justitie luisterde zijn telefoon af en verschafte zich toegang tot zijn e-mail.
Tijdschrift The New Yorker bericht dat naast Rosen al in 2011 ook andere Fox News-collega’s zijn afgeluisterd, allen in samenhang met een vermeend lek door Stephen Jin-Woo Kim, een ondernemer die werkte voor - en gebrouilleerd raakte met - het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Volgens justitie heeft Kim gegevens gelekt aan onder meer Rosen. In totaal werden telefoongegevens van vijf nummers van Fox News opgevraagd, maar ook van twee nummers rond het Witte Huis zelf. De zaak tegen Kim loopt op dit moment en omdat bepaalde gegevens als vertrouwelijk zijn gemarkeerd, wilden woordvoerders tegenover The New Yorker niet op de zaak ingaan.
Tekenend voor de journalistiek-vijandige omgeving is een zaak waarin journalisten van Scripp News ontdekten dat tienduizenden documenten rond het Lifeline-hulpprogramma voor arme Amerikanen gewoon via Google waren in te zien. Het ging om gevoelige privé-informatie, zoals identiteitsbewijzen. Scripp News stelde de verantwoordelijke uitvoerende instantie op de hoogte, waarna de documenten binnen enkele uren werden verwijderd.
So far, so good, tot Scripp News door twee uitvoerende instanties waar de documenten stonden voor hackers werden uitgemaakt. De journalisten werden (en wórden) met juridische stappen bedreigd vanwege overtreding van Amerikaanse wetgeving rond computervredebreuk.