— maandag 10 februari 2014, 09:25

VS: journalistieke bron bekent schuld

Een voormalige aannemer die klussen uitvoerde voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, zal schuld bekennen aan het lekken van geheime informatie en in ruil voor zijn bekentenis zal hij niet langer dan 13 maanden straf uitzitten. Dat bericht politiek tijdschrift Politico. De man in kwestie, Stephen Jin-Woo Kim, had informatie over aanstaande nucleaire tests van Noord-Korea gedeeld met Fox News-journalist James Rosen. De Amerikaanse regering zette alle middelen in om Kim aan te pakken: zo werd hij aangeklaagd onder de zware Espionage Act en werden diverse journalisten van onder meer persbureau Associated Press en James Rosen zelf afgeluisterd. Bij Rosen werd ook ingebroken in zijn e-mailbox. De advocaten die Kim bijstonden stellen dat de Verenigde Staten met dubbele maten meet, waar het klokkenluiders betreft. Hun cliënt werd keihard aangepakt, maar hogere functionarissen die uit de school klappen uit eigen politiek gewin of om de Amerikaanse regering in een goed daglicht te stellen, komen er meestal zelfs zonder rechtszaak van af. Kim hing een maximumstraf van 10 jaar boven het hoofd. Meer bij Politico

Bekijk meer van

Fox News Associated Press

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.