word studentlid

— vrijdag 13 februari 2009, 12:45 | 9 reacties, praat mee

Verbazing om media-aandacht Wilders

Jaap van Ginneken is verbaasd "hoe media met gemak op de been te krijgen zijn voor zo'n voorspelbaar toneelstukje". Met 'zo'n' doelt de massapsycholoog en mediadeskundige op het retourtje Londen van Geert Wilders. Het is volgens Van Ginneken een typisch voorbeeld van een pseudogebeurtenis die speciaal voor de media in scène is gezet. Een pseudogebeurtenis is een uit Amerika overgewaaide wetenschappelijke term voor gebeurtenissen die door spindoctors worden georganiseerd om een politicus in een zo gunstig mogelijk daglicht te plaatsen. Vanuit massapsychologisch oogpunt heeft Van Ginneken er wel een verklaring voor dat Wilders met zijn vergeefse vlucht naar Londen zoveel zendtijd en krantenkolommen in binnen- en buitenland opeiste. "Het is een zichzelf versterkend mechanisme. Alle journalisten hobbelen op zo'n moment achter Wilders aan omdat ze bang zijn iets groots te missen. De media reageerden als honden van Pavlov." Meer bij de Volkskrant Laatste wijziging: 16 februari 2009, 09:53

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

9 reacties

Peter, 13 februari 2009, 15:50

Volledig met Van Ginneken eens, de meeste nieuwsredacties werken hyperiger dan ooit ...

Rob, 13 februari 2009, 16:42

Ik ben het niet met Van Ginneken eens. Het ging hier niet alleen even om een retourvluchtje tussen Amsterdam en Londen. Als een Nederlands parlementarier de toegang tot de UK wordt ontzegd, is dat in mijn ogen groot nieuws. Daarnaast speelde vrijheid van meningstuiting binnen de EU ook een rol binnen dit hele gebeuren, hoe dramatisch dat misschien ook klinkt.

Rob, 13 februari 2009, 16:44

Als een Nederlandse parlementariër geweigerd wordt aan de grens van een buurland is dat gewoon nieuws. Je kunt natuurlijk wel kanttekeningen plaatsen bij de manier waarop media het nieuws verslaan. Vind de term pseudogebeurtenis trouwens nogal vaag - valt alle politiek daar niet onder?

Rob 2, 13 februari 2009, 16:45

Great Robs think alike…

De eerste Rob, 13 februari 2009, 16:53

And at the same time.. :)

guus slim, 13 februari 2009, 21:13

Een parlementariër van een land wil naar het VK afreizen.

De Britse regering meldt dat ze de parlementariër de toegang zal ontzeggen. Dus dat wist iedereen al.

De parlementariër gaat toch.

De Britse regering ontzegt hem de toegang.

En dat noemen jullie nieuws?! Iedere andere parlementariër had waarschijnlijk bokkig zijn vliegticket verscheurd, was thuisgebleven en had een rechtzaak aangespannen. Niet Geert Wilders, die weet dat tóch gaan hem een mediacircus oplevert.

En de dames & heren ‘journalisten’ gingen er met boter en suiker in. Wilders is jullie allemaal razend dankbaar.

Zien de grote vragen soms gewoon niet omdat jullie teveel focussen op het kleine spul. Dan zie je het grote plaatje niet meer.

Net als met het uitzenden van troepen naar Afghanistan. De minister van Integratie zegt dat Afghanistan veilig is en dat Afghaanse asielzoekers dus terug kunnen naar hun land.

En dat terwijl haar collega van Defensie aankondigt dat er troepen naar Afghanistan zitten om daar de onveilige situatie te beteugelen.

En dan gaat er bij niemand van jullie een belletje af?

Ga eens stage lopen bij grote kranten in Duitsland, of Engeland. Kun je misschien nog wat leren. Jullie worden echt schaamteloos ingepakt en jullie laten het gewoon gebeuren.

MvV, 15 februari 2009, 12:14

Tientallen ‘journalisten’ zijn de heer Wilders gevolgd—we konden dat via Twitter en andere moderne mediamiddelen van minuut tot minuut in de gaten houden. Na afloop mag bhij volledig los gaan. En oreert over de beperking van vrijheid van meningsuiting. Door die tientallen journalisten heeft hij alle vrijheid en gelegenheid gekregen om zijn mening te uiten.
Ik vraag me af of hij eenzelfde platform had gekregen als hij gewoon naar het Verenigd Koninkrijk had kunnen afreizen en de vijf (!) Brigtse senatoren had toegesproken die zijn film hebben gezien…

Marc, 15 februari 2009, 12:32

Dat directe nieuwsprogramma’s zoals het NOS journaal (rtv) en RTL nieuws meegaan met Wilders vind ik logisch. dat er 1 actualiteitenrubriek meegaat ook nog, maar èn EenVandaag èn Netwerk èn Nova. Dat was echt idioot. Heeft Hagoort toch weer gelijk…

guus slim, 16 februari 2009, 10:45

Hagoort hééft gelijk. Alleen al uit kostenoogpunt is het idioot. Maar de hoofdredacties van al die programma’s blijven volhouden dat met geld smijten nodig is, vanwege de kijkcijfers.

Kijkcijfers?! Het gaat om publieke programma’s!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.