banner festival 23

— vrijdag 14 mei 2010, 10:06 | 1 reactie, praat mee

‘Journalist moet niet bellen met Ruben’

Het is 'kwalijk' dat een journalist de 9-jarige Ruben aan de telefoon gekregen hebben. Dat zegt de delegatieleider van het ministerie van Buitenlandse Zaken Ed Kronenburg vanuit Tripoli. De privacy van Ruben, de enige overlevende van de vliegramp in Libië, moet beter worden beschermd. De Telegraaf schrijft vrijdag over een telefoongesprek dat een verslaggever van de krant met Ruben heeft gehad. Eén van de artsen die Ruben behandelt, zou zijn mobiele telefoon hebben doorgegeven aan de jongen. Laatste wijziging: 17 mei 2010, 10:58

De Nederlandse delegatieleider Kronenburg gaat vandaag praten met het ziekenhuis en de oom en tante van Ruben om dergelijke situaties te voorkomen.

Via Twitter is veel kritiek op de handelswijze van De Telegraaf.

De nabestaanden van de vliegramp hebben de media donderdag op een bijeenkomst gevraagd om terughoudend te zijn, bijvoorbeeld met foto’s op internet. Demissionair staatssecretaris van binnenlandse zaken Ank Bijleveld deed die oproep donderdag nadat ze een bijeenkomst met nabestaanden had bijgewoond.

NOS Nieuws heeft in een weblog van de hoofdredactie uitgelegd waarom de beelden van Ruben kort na de ramp al zijn uitgezonden. Adjunct-hoofdredacteur Giselle van Cann: ‘Dat verhaal verdient het om verteld te worden, hoe hard het ook is. En vertellen doe je bij de televisie met beelden. Dat is waarom we het materiaal hebben gebruikt. Niet uit sensatiezucht, maar om ons journalistieke werk te doen. Om een compleet verhaal te vertellen aan ons publiek. De wereld te laten zien zoals hij is, dus. Met verdriet en geluk, met dood en leven.’

Ook de Libische instanties moeten het ontgelden, omdat zij de toegang tot Ruben regelen. Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken zei donderdag enig begrip voor de handelwijze te hebben. ‘Ze hebben daar een andere manier van omgaan met privacy. Deze mensen willen gewoon heel graag aan de wereld laten zien dat ze er alles aan doen om Ruben er weer bovenop te helpen.’

Desalniettemin heeft de Nederlandse regering aan de Libische autoriteiten gevraagd om zich terughoudender op te stellen.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Ritchie, 14 mei 2010, 13:57

Ik kan mij goed vinden in de mening dat de Telegraaf niet had mogen bellen. Het is niet aan journalisten om te vertellen dat je geen ouders meer hebt, en ook je broertje is omgekomen. Enkele uren later is familie gearriveerd, waar de Telegraaf melding van heeft gemaakt op zijn website. Dit was rond 15u, naar wat ik dacht. Er was dus nog genoeg tijd over om na familiebezoek te bellen.

Het uitzenden van de beelden was echter niets kwalijks. Nieuws is er en dat moet verslagen worden. Daarnaast was de NOS sneller dan BuZa, waar het uren en uren langer kon duren voordat het hoge woord eruit was. Het lijkt me ook voor familie een geruststelling om te ZIEN (dus niet horen) dat hun neefje/kleinzoon/vriendje tenminste nog leeft.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.