Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— maandag 30 oktober 2017, 09:34 | 1 reactie, praat mee

Discussie bij Trouw over aanpak misbruikzaak Jelle Brandt Corstius

Jelle Brandt Corstius - © Bas Czerwinski / ANP

Bij Dagblad Trouw is er de afgelopen week veel discussie gevoerd over de aanpak van de misbruikzaak die journalist en programmamaker Jelle Brandt Corstius op gang heeft gebracht. "Mag je een dergelijk persoonlijk verhaal, zonder onderliggende bewijzen van de feiten, prominent op de voorpagina plaatsen, was de kern van het debat in de media en bij ons op de redactie," meldt hoofdredacteur Cees van der Laan. Laatste wijziging: 30 oktober 2017, 10:24

De krant kreeg veel vragen of ze wisten wie de man was die Brandt Corstius heeft misbruikt, zo is te lezen in de krant (betaald, via Blendle). “Ja, we weten wie hij is en we hebben hem gesproken. Nee, we maken zijn naam niet bekend, omdat er geen bewijzen en er vooralsnog geen andere getuigen van zijn machtsmisbruik zijn. Zowel Jelle Brandt Corstius als de krant liep hier tegen journalistieke en juridische barrières op.”

Het oorspronkelijke verhaal van Jelle Brandt Corstius was volgens Van der Laan zeer herleidbaar naar de mogelijke dader. “Die reageerde via zijn advocaat dat een kort geding aanstaande was als wij zouden gaan publiceren. Juridisch stonden wij niet sterk, concludeerde onze huisjurist, want we hadden immers geen bewijzen en andere getuigen.”

Omdat Brandt Corstius vervolgens maandag met een sterk gewijzigde versie kwam, waarin hij vooral zijn onmacht manifest maakte besloot de krant die te publiceren als open brief. Want het is “een onmacht die vele slachtoffers voelen”.

“Journalistiek gezien een ongebruikelijke vorm maar gezien de diep ingrijpende gevolgen in het leven van mensen en de omvang van het misbruik zeer verdedigbaar. Het probleem van het aantonen van seksueel misbruik is juist het ontbreken van feiten en getuigen. In het geval van de Amerikaanse tv-producent Harvey Weinstein werd dit pas een zaak toen meerdere slachtoffers zich meldden. Daar hoopt Jelle Brandt Corstius ook op.” Meer bij Trouw

Bekijk meer van

Trouw Jelle Brandt Corstius

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Platootje, 1 november 2017, 06:28

Met de kennis van nu…twee collega’s van gelijke leeftijd belanden dronken in bed nadat ze vrijwillig samen naar een hotelkamer gingen en de ene heeft daar de andere dag een nare smaak van en na vijftien jaar nog meer. Hier had Trouw de heer JBC tegen zichzelf in bescherming moeten nemen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.