training eu starters

— dinsdag 6 februari 2018, 15:23 | 1 reactie, praat mee

Van Uem stopt bij Tubantia; Riemsma: “Ze had kunnen blijven”

Britt van Uem tijdens de uitzending 'Wat verdien jij?' | BNNVARA

Journaliste Britt van Uem heeft besloten niet meer voor Tubantia aan de slag te gaan, uit onvrede over de lage vergoeding per woord. De vergoeding van 13 cent per woord die De Persgroep-krant betaalt kwam gisteren ter sprake bij het BNNVARA-programma 'Wat verdien je?'. De hoogte (danwel laagte) van de vergoeding voor vier uur werk die Van Uem ontving leidde tot geschokte reacties bij het aanwezige publiek. Van Uem krijgt voor zo'n klus 57 euro. Laatste wijziging: 19 juni 2018, 12:17

Hoofdredacteur Martha Riemsma reageerde vanochtend op NPO Radio 1 op de ophef en zegt ‘pissig’ te zijn over dat oordeel. “Het ligt genuanceerder. We betalen 13 cent per woord voor de eenvoudige verhalen. Die zetten we uit bij freelancers. Dat is een bewuste keuze. Andere verhalen worden door onze vaste mensen geschreven. Die worden beter betaald.”

Van Uem reageert: “Ik ben het daar niet mee eens. Ik vind mijn bijdragen voor de regiojournalistiek wel dragend en waardevol. Ik heb net zo veel tijd nodig om mijn stukken te schrijven als redacteuren in vaste dienst. Voor gelijksoortige artikelen trekken ze net zo veel tijd uit.”

Riemsma noemde vier uur tijd voor een stuk van 450 woorden ‘relatief lang’.“De praktijk is dat correspondenten simpelweg gemiddeld gewoon minder dan 4 tot 5 uur kwijt zijn aan een verhaal”, aldus Riemsma. Ze noemt het jammer dat in het programma één voorbeeld werd uitvergroot en tot de maat der dingen is verklaard.

“Dat doet wat mij betreft geen eer aan de praktijk”, stelt Reimsma. “Bij een krant als Tubantia zijn er meer dan honderd freelancers die het werk onder deze voorwaarden doen. Bij de Persgroep in zijn geheel zijn het er 4500. Waarom? Dat zou je de freelancers zelf moeten vragen, maar mijn indruk is omdat ze het boeiend en leuk werk vinden of omdat ze iets voor de gemeenschap willen betekenen. En voor sommigen is het ook niet hun hoofdberoep, maar een basis van inkomsten naast andere klussen.”

Van Uem zegt echter niet langer voor dat geld voor te willen werken. Ze zegt al een tijdje geen opdrachten meer van Tubantia te hebben gekregen. “Je mond opentrekken en lef tonen wordt niet op prijs gesteld. Dat hoor ik nu opeens ook van collega freelancers die mij allemaal massaal steunen - anoniem, dat wel.” Van Uem heeft besloten geen klussen meer te doen voor Tubantia.

Riemsma stelt dat wat haar betreft Van Uem voor de krant mag blijven werken en had graag met de journaliste een gesprek gevoerd over het gevoel van onvrede. “Maar volgens mij maakt zij duidelijk dat zij niet voor ons wil werken op deze voorwaarden. Dat is de vrijheid van de freelancer. Die keuze is aan haar.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Cisca van Bommel, 16 februari 2018, 07:06

Dat is precies de reden dat ik als freelancer niet meer voor De Persgroep schrijf. Ik begon voor de Huis aan Huis kranten toen het nog Wegener was. Daar werd gesteld dat een bijdrage doorgaans bestond uit twee telefoontjes legen en een half uurtje typen. De praktijk was anders. Uiteindelijk kreeg je €40,- voor een artikel van 350 woorden en als fotograaf €10,- voor een foto, dus samen €50,-. Dat was inclusief je onkosten! Achteraf gaat er dan ongeveer de helft naar de Belasting. In de praktijk ben je doorgaans langer voor een artikel bezig. Hier kun je gewoon geen brood voor kopen!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.