— woensdag 15 mei 2019, 13:37 | 2 reacties, praat mee

Kent de rechter freelancers Persgroep een redelijk tarief toe?

Fotografie heeft een prijs. Dat spandoek werd omhoog gehouden bij aanvang van de rechtszaak. - © Foto: ANP/Eric Brinkhorst

Bepaalt de kantonrechter vrijdag wat een redelijk tarief is voor twee freelance journalisten die voor de Persgroep werken? Of waagt de rechter zich daar niet aan en verplaatst de discussie zich naar de Tweede Kamer? Hoe dan ook zal vrijdag onderhandelingspositie van freelance journalisten iets duidelijker zijn. Met dank aan Britt van Uem en Ruud Rogier die de rechtszaak aanspanden. Een vooruitblik en doorkijkje naar wat er nog kan gebeuren. Laatste wijziging: 16 mei 2019, 15:06

Waar gaat het om?
Britt van Uem wil 49 cent per woord voor haar schrijfwerk in plaats van de huidige 13,4 cent. Ruud Rogier wil 150 euro per foto in plaats van 42 euro. Als de rechter daar in mee gaat kost dat de Persgroep ongeveer 2800 euro.

Waarom gaan Rogier en Van Uem naar de rechter?
Omdat de Persgroep niet wil onderhandelen over tarieven en zich niet heeft aangesloten bij de Geschillencommissie Auteurscontractenrecht. De wet Auteursrechtencontractenrecht is sinds juli 2015 van kracht en verstevigt de juridische positie van makers (fotografen, journalisten e.a.) en introduceerde een geschillencommissie, die bij conflicten een dure rechtsgang kan vermijden. Dat is dus niet gelukt.

Wat gaat de rechter beslissen?
Grofweg kan de rechter de eis afwijzen of toekennen. Interessant wordt de motivatie. De rechter zou kunnen zeggen dat toekennen van de eis niet kan omdat de geschillencommissie en niet de rechter over de tarieven gaat. Of afwijzen omdat het bedrag te hoog is. De rechter zou aan de andere kant de eis kunnen toewijzen omdat de Persgroep de commissie ontloopt en de rechter het redelijke tarieven vindt. Een tussenvonnis is ook nog mogelijk als de rechter meer informatie wil. Dan is het nog even wachten op de definitieve uitspraak.

Wat gebeurt er na de uitspraak?
Dat hangt natuurlijk van de uitspraak af. Zeker is dat de zaak na vrijdag niet is afgelopen. Als Van Uem en Rogier winnen, zal de Persgroep de rekening moeten betalen en zullen wellicht meer journalisten met de uitspraak in de hand om hogere tarieven vragen. Voor de Persgroep en meer uitgevers een nachtmerrie-scenario. Zij vrezen dat hun winsten dan verdampen, hebben ze ook bij de rechter aangevoerd.

Als de rechter de eisen afwijst, zal de NVJ het stokje overnemen en de uitspraak uitleggen als het falen van de geschillencommissie. Als je als uitgever weg kunt blijven bij de commissie en daar voor de rechter ook nog eens mee weg komt, dient de wet te worden aangepast, zal de beroepsorganisatie dan bepleiten. Dat wordt dan een lange en onzekere weg.

Een hoger beroep zit er niet in. Van Uem en Rogier hebben daarvan afgezien.

Dus hoe dan ook geldt voor vrijdag: wordt vervolgd.

De tekst is aangepast. In een eerdere versie stond dat hoger beroep mogelijk is. Dat is niet het geval. De eisende partij heeft daarvan bij voorbaat afgezien.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Richard Wareham, 15 mei 2019, 15:13

Zijn collega’s welkom bij de uitspraak? Zo ja, waar en hoe laat?

ericbrinkhorst, 17 mei 2019, 11:57

Vandaag per mail!

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.