Jodal

— woensdag 25 mei 2011, 09:12

‘Internetfilter slecht voor consument’

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) waarschuwt voor de gevolgen van een wetsvoorstel van eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt), dat internetaanbieders in Europa wil verplichten mee te werken aan internetfilters, teneinde auteursrechtenschendingen te helpen voorkomen. Providers zullen in dat scenario, dat vanaf 2012 ingevoerd zou moeten worden, op last van de entertainmentindustrie verkeer moeten blokkeren, als er illegaal films of muziek wordt gedownload. Sargentini waarschuwt dat deze vorm van handhaving enkel mogelijk is door elke bit dataverkeer te analyseren. Privacy en netneutraliteit staan op de tocht. De rol van handhaver kost providers bovendien geld; een hoger internetabonnement lijkt dan onvermijdelijk, stelt Sargentini. Laatste wijziging: 25 mei 2011, 11:14

Het stoort Sargentini dat Barnier over ‘illegaal downloaden’ spreekt. “Het gratis downloaden, voor eigen gebruik, van auteursrechtelijk beschermde tekst, muziek of beelden is in Nederland niet illegaal en dat moet zo blijven. Commissaris Barnier haalt de cijfers van de entertainmentindustrie aan om te onderstrepen dat downloaden tot banenverlies leidt. Dat getuigt van vooringenomenheid. Waarom verwijst hij niet naar onafhankelijke studies die laten zien dat veel makers gebaat zijn bij de uitwisseling van hun werk via internet en dat downloaden een positief welvaartseffect heeft?”

Providers kunnen zich onder de zogeheten richtlijn elektronische handel beroepen op de status van mere conduit - enkel doorgeefluik - waardoor hun aansprakelijkheid wordt beperkt. Barnier zou aan die richtlijn niet willen tornen, stelt Sargentini. Het wetsvoorstel moet nog door het Europees Parlement worden besproken.

Bekijk meer van

Europa

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.