Van Geel: ‘stel politie vrij van WOB’
Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) heeft CDA-Kamerlid Pieter van Geel gepleit voor een vrijstelling van de politie voor de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Volgens Van Geel is de politie te veel tijd kwijt met het beantwoorden van WOB-aanvragen. Tijdens zijn spreektijd zei Van Geel: "Willen we de burger beschermen voor de politie? Of willen we de politie in staat stellen om burgers te beschermen? De politie die in andere landen boeven pakt, moet hier eindeloos gedetailleerde WOB-verzoeken behandelen. Ik verzoek de regering de politie van de WOB uit te zonderen. Dit zal vele uren onzinnig papierwerk overbodig maken. De veiligheid van het slachtoffer gaat wat het CDA betreft vóór de privacy van de dader." Meer bij het CDA
Praat mee
5 reacties
Alexander Nijeboer, 17 september 2009, 10:35
Eerst sturen tientallen Nederlandse gemeenten facturen ter compensatie van onkosten - terwijl dit op z’n minst niet ‘in de geest’ van de Wet Openbaarheid van Bestuur is en waarschijnlijk onwettig. Nu dit voorstel van CDA-politicus Van Geel.
Het lijkt wel of de huidige generatie bestuurders en politici helemaal niet zoveel waarde hecht aan openheid. Democratie is een mooi ding, maar het moet niet te lastig worden.
Ik kan me voorstellen dat het voor het ministerie van Defensie ook heel lastig is, die WOB. Met Afghanistan hebben ze wel iets anders aan hun hoofd. En het ministerie van Financien heeft ook zo zijn eigen besognes qua banken en crisis. En minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) moet al zoveel inleveren, dus die kan er ook geen WOB-papierwinkel bij hebben… Waarom niet alle bestuursorganen vrijstellen?
Fred Sengers, 17 september 2009, 11:41
Wat een rare uitspraak van Van Geel. Inderdaad, veel regels zijn bedoeld om de burger tegen optreden van de overheid te beschermen. Dat is een van de uitgangspunten van onze rechtsstaat. Juist omdat niet alleen daders met die overheid te maken kunnen krijgen, maar alle burgers.
Trouwens, wat maakt een WOB-verzoek onzinnig?
Judith Moerman, 17 september 2009, 22:04
Conciërges zonder sleutels en glazenwassers zonder zeem: dat zijn we zonder die WOB. We kunnen een deel van ons werk nog prima doen. Maar sommige klussen kun je niet afmaken zonder dat gereedschap. Dus niet afschaffen, meneer Van Geel. Administratie is tijdrovend. Frustratie bij agenten is vervelend. Maar (eventuele) doofpotten zijn vervelender.
Roger Vleugels, 1 oktober 2009, 09:36
Deze gedachte van Van Geel komt niet uit de lucht vallen. Onder het huidige kabinet Balkenende heeft openbaarheid van bestuur formeel een lage beleidsprioriteit gekregen. Dit betekent geen echte coordinatie laat staan ambitie meer vanuit BZK. Dit heeft gevolgen:
- NL was initiatiefnemer en voorstrekker voor een nieuwe, indien getekende, bindende openbaarheidsrichtlijn van de Raad van Europa. Die is er nu en NL tekent….. niet!
Er ontstaat ruimte voor onzalige gedachten zoals:
- Gemeenten die, op voorspraak van de VNG, de plicht tot gratis openbaarheid plots als een dienst zien waar ze geld voor kunnen vragen
- Verlenging van beslistermijnen per 1 oktober 2009
- Politie integraal uit de Wob, althans een proefballonnetje in die richting.
Er zijn 90 landen met een Wob. Nederland liep voorop maar is in enkele jaren bij hekkesluiters als Italië en Zimbabwe terechtgekomen.
Roger Vleugels, juridisch adviseur Wob en FOIA
Miriam, 11 december 2009, 22:16
Verdraaid, de opmerkingen van van Geel zijn inmiddels van de CDA-website verwijderd. Dat is best wel jammer nu RTL heeft laten zien dat het toch maar goed is dat ook de politie moet meedoen aan de WOB.