word studentlid

— donderdag 17 september 2009, 09:12 | 5 reacties, praat mee

Van Geel: ‘stel politie vrij van WOB’

Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) heeft CDA-Kamerlid Pieter van Geel gepleit voor een vrijstelling van de politie voor de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Volgens Van Geel is de politie te veel tijd kwijt met het beantwoorden van WOB-aanvragen. Tijdens zijn spreektijd zei Van Geel: "Willen we de burger beschermen voor de politie? Of willen we de politie in staat stellen om burgers te beschermen? De politie die in andere landen boeven pakt, moet hier eindeloos gedetailleerde WOB-verzoeken behandelen. Ik verzoek de regering de politie van de WOB uit te zonderen. Dit zal vele uren onzinnig papierwerk overbodig maken. De veiligheid van het slachtoffer gaat wat het CDA betreft vóór de privacy van de dader." Meer bij het CDA Laatste wijziging: 17 september 2009, 11:17

Bekijk meer van

Wob

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

5 reacties

Alexander Nijeboer, 17 september 2009, 10:35

Eerst sturen tientallen Nederlandse gemeenten facturen ter compensatie van onkosten - terwijl dit op z’n minst niet ‘in de geest’ van de Wet Openbaarheid van Bestuur is en waarschijnlijk onwettig. Nu dit voorstel van CDA-politicus Van Geel.
Het lijkt wel of de huidige generatie bestuurders en politici helemaal niet zoveel waarde hecht aan openheid. Democratie is een mooi ding, maar het moet niet te lastig worden.
Ik kan me voorstellen dat het voor het ministerie van Defensie ook heel lastig is, die WOB. Met Afghanistan hebben ze wel iets anders aan hun hoofd. En het ministerie van Financien heeft ook zo zijn eigen besognes qua banken en crisis. En minister Koenders (ontwikkelingssamenwerking) moet al zoveel inleveren, dus die kan er ook geen WOB-papierwinkel bij hebben… Waarom niet alle bestuursorganen vrijstellen?

Fred Sengers, 17 september 2009, 11:41

Wat een rare uitspraak van Van Geel. Inderdaad, veel regels zijn bedoeld om de burger tegen optreden van de overheid te beschermen. Dat is een van de uitgangspunten van onze rechtsstaat. Juist omdat niet alleen daders met die overheid te maken kunnen krijgen, maar alle burgers.
Trouwens, wat maakt een WOB-verzoek onzinnig?

Judith Moerman, 17 september 2009, 22:04

Conciërges zonder sleutels en glazenwassers zonder zeem: dat zijn we zonder die WOB. We kunnen een deel van ons werk nog prima doen. Maar sommige klussen kun je niet afmaken zonder dat gereedschap. Dus niet afschaffen, meneer Van Geel. Administratie is tijdrovend. Frustratie bij agenten is vervelend. Maar (eventuele) doofpotten zijn vervelender.

Roger Vleugels, 1 oktober 2009, 09:36

Deze gedachte van Van Geel komt niet uit de lucht vallen. Onder het huidige kabinet Balkenende heeft openbaarheid van bestuur formeel een lage beleidsprioriteit gekregen. Dit betekent geen echte coordinatie laat staan ambitie meer vanuit BZK. Dit heeft gevolgen:
- NL was initiatiefnemer en voorstrekker voor een nieuwe, indien getekende, bindende openbaarheidsrichtlijn van de Raad van Europa. Die is er nu en NL tekent….. niet!
Er ontstaat ruimte voor onzalige gedachten zoals:
- Gemeenten die, op voorspraak van de VNG, de plicht tot gratis openbaarheid plots als een dienst zien waar ze geld voor kunnen vragen
- Verlenging van beslistermijnen per 1 oktober 2009
- Politie integraal uit de Wob, althans een proefballonnetje in die richting.
Er zijn 90 landen met een Wob. Nederland liep voorop maar is in enkele jaren bij hekkesluiters als Italië en Zimbabwe terechtgekomen.

Roger Vleugels, juridisch adviseur Wob en FOIA

Miriam, 11 december 2009, 22:16

Verdraaid, de opmerkingen van van Geel zijn inmiddels van de CDA-website verwijderd. Dat is best wel jammer nu RTL heeft laten zien dat het toch maar goed is dat ook de politie moet meedoen aan de WOB.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.