word studentlid

— vrijdag 1 april 2011, 15:26 | 4 reacties, praat mee

Wob-zaken fors duurder

Rechtszaken in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) dreigen fors duurder te worden. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil de griffierechten aanzienlijk verhogen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat de bewindsman op 31 maart om advies naar een aantal belanghebbende partijen heeft gestuurd. Het wetsvoorstel vloeit voort uit het regeerakkoord, dat bepaalt dat de rechtspraak zal worden bekostigd door degenen die er gebruik van maken. Wie nu in een Wob-zaak naar de rechter stapt, betaalt als particulier 152 euro aan griffierecht. Voor rechtspersonen is dit tarief 302 euro. Als het aan Opstelten ligt, vervalt dit onderscheid en komt er voor onder meer Wob-zaken nog maar één basistarief van 500 euro. Voor bijvoorbeeld kranten of omroepen ligt dat bedrag dan vast, maar voor individuele procespartijen is korting mogelijk. In dat kader wordt naar iemands inkomenssituatie gekeken. Wie onvermogend is, betaalt 25 procent van de 500 euro, wie minvermogend is 50 procent en middeninkomens worden voor 75 procent genoteerd. Opstelten streeft er naar dat de nieuwe wettelijke regeling per 1 juli 2012 in werking treedt. Laatste wijziging: 7 april 2011, 13:00

Bekijk meer van

Wob

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

4 reacties

Alexander Nijeboer, 1 april 2011, 16:45

Openheid anno 2012: we willen wel met een Wet Openbaarheid Beleid kunnen pronken - omdat dat nou eenmaal zo hoort in een democratie - maar dat kritische geesten er ook gebruik van maken is minder gewenst.
Wat is het gevolg van deze Wet: dat overheden het met een gerust hart op een rechtszaak laten aankomen. Weinig burgers en journalisten zullen de hoge drempel en de bijkomende kosten voor juridische bijstand voor lief willen nemen. Dit wetsvoorstel is een schoffering van de democratie.

Kees, 3 april 2011, 10:54

@Alexander Nijeboer

Ben het helemaal met u eens,waar gaat dit heen, dit noem je toch geen democratie meer maar onderdruking van de vrijheid.

Alexander Nijeboer, 19 april 2011, 10:53

Typerend voor de staat van de journalistiek: de WOB zou een van de belangrijkste instrumenten van de journalist moeten zijn, maar getuige de schampele 2 reacties halen journalisten hun schouders op als de toegang tot openbare informatie wordt ingeperkt of er een prijskaartje aan wordt gehangen die de WOB nog verder zal devalueren tot een papieren tijger. Veel succes met het reageren op trivia!

Rob van der Hilst, 21 april 2011, 03:26

Dat valt toch altijd zo mooi te regelen door politiek en bureaucratie (valt, personeel gezien, vrij vaak samen in dit wondermooi land): formeel wordt een wet of wettelijke regeling intact gelaten - de WOB dus - maar in de praktijk wordt het qua uitvoering bepertk door de ene obstakel na de andere op te werpen waardoor ‘het’ dus niet werkt.

In het Angelsaksische domein bestaat er een aardige uitdrukking voor: obstruction by law.
Dat is het in dit geval dan ook precies: door een financiële barrière op te werpen.

Leve de rechtstaat, maar dat begrijpt ook u natuurlijk wel.
Waar kunnen wij vomeren?

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.