Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 4 mei 2011, 09:23

‘Debat met Donner over WOB’

Oppositiepartij GroenLinks wil in gesprek met Donner over zijn plannen met de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) die de minister van Binnenlandse Zaken gisteren aankondigde. Donner zou de wet willen aanpassen om misbruik te voorkomen. Journalisten zouden tientallen ambtenaren bezighouden met het verzamelen van materiaal voor artikelen of programma's en anderen zouden financieel voordeel halen uit het feit dat niet alle verzoeken binnen de gestelde termijn worden afgehandeld. "De wet is niet bedoeld om het redacties mogelijk te maken hun programma’s te maken of artikelen te schrijven", vindt de minister. GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters vindt dat openheid de kern van een democratische macht is. Peters: "Minister Donners begrip van openbaarheid van bestuur is als dat van een gesloten loden deur." Laatste wijziging: 5 mei 2011, 11:08

Ze wijst er op dat de Nederlandse bestuurderscultuur de laatste jaren steeds geslotener is geworden. “Bestuurders als minister Donner die bang zijn voor misbruik van de wob miskennen de waakhondfunctie van de journalistiek. In een open, echt openbaar bestuur zou al dat wobben niet nodig zijn. Dat moet de ambitie zijn van dit kabinet.”

Lees ook:
Hele toespraak minister Donner

Bekijk meer van

Wob

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.