website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Exclusieve inhoud Sluiten

Een NVJ-lid heeft dit artikel met je gedeeld. Gratis een maand alles lezen? Klik hier.

Een NVJ-lidmaatschap geeft je recht op:

  • Persoonlijk advies
  • Juridisch advies & rechtsbijstand
  • Perskaart
  • Korting op cursussen
  • Villamedia magazine

Word lid Verder lezen

‘Van een Nederlandse journalist verwachtte de AfD meer objectiviteit’

Paul van Gageldonk — Geplaatst in boek op maandag 4 september 2017, 13:11

© Roger Dohmen/Uitgeverij Balans

De Schepping In de rubriek De Schepping schrijven journalisten zelf iets over de totstandkoming van hun creatie. Deze keer Paul van Gageldonk van De Limburger over zijn zojuist verschenen boek 'De redders van het Avondland. Het rechts-populisme in Duitsland'.

Sommige mediaverhalen roepen meer vraagtekens op, dan dat ze duidelijkheid scheppen. Oorzaken: luiheid en vooringenomenheid.  Aanhangers van de PVV werden lange tijd neergezet als boze blanke tokkies. Op PVV-bijeenkomsten slaagde het gros van de media er altijd wel in om zo’n prototype te vinden. Toen de PVV de tweede partij werd, moest dat beeld bijgesteld worden.

De PVV-aanhanger wordt nu iets serieuzer genomen. In Duitsland is men nog niet zo ver. De opkomst van de ‘Alternative für Deutschland’ (AfD) werd door een groot deel van de Duitse pers beschreven als de zoveelste poging van neonazi’s om voet aan de grond te krijgen in de politiek. Toen de AfD in het oosten 20 procent van de kiezers achter zich kreeg, sloeg de paniek toe: zijn er zoveel neonazi’s in dit land? Of hebben we een verkeerd beeld van de AfD-kiezer? Het leidde hoe dan ook niet tot pogingen om die kiezer eens goed in beeld te brengen.

Sinds een jaar woon ik in Aken. Wie is die AfD-kiezer in deze stad dan, wilde ik weten. Ik kreeg groen licht van De Limburger om een diepgravende serie te maken over rechtspopulisten, die in het grensgebied van Limburg opereren en daar voor veel beroering zorgen.

Ik meldde me aan bij de afdeling Aken van de AfD. Meteen werd duidelijk hoe groot de hekel is die men aan journalisten heeft. ‘Lügenpresse’, ‘Pinocchio Presse’ waren nog de vriendelijkste benamingen. Ik vertelde ze dat ik langere tijd met ze wilde optrekken, om een duidelijk beeld te krijgen van hun achtergronden en van hun motivatie om zich aan te sluiten bij deze omstreden partij. Het mocht. Vooral omdat ik een Nederlandse journalist was. Daar verwachtten ze meer objectiviteit van dan van mijn Duitse collega’s.

De deuren gingen open. Ik woonde de ‘Stammtische’ bij, de maandelijkse vergaderingen van de afdeling Aken. Bezocht AfD-leden thuis. Ze konden eindelijk hun verhaal kwijt. Over hun kritiek op het vluchtelingenbeleid. Over het gevoel ingesloten te raken tussen steeds groter wordende groepen migranten met een sterk afwijkende cultuur. Over de problemen om openlijk uit te komen voor hun AfD-lidmaatschap. Ik interviewde AfD-kopstukken en vroeg ze hoe ze hun partij groot denken te gaan maken. Ik sprak deskundigen op het gebied van rechtsextremisme en vroeg ze hoe gevaarlijk de AfD is. En ik reisde af naar het oosten, om kennis te maken met Pegida en andere groepen in het ‘Umfeld’ van de AfD die proberen invloed te krijgen binnen de partij.

De oorspronkelijke bedoeling was om in de krant een serie in vier delen te plaatsen. Maar na acht maanden inside de AfD had ik zoveel materiaal verzameld dat een boek mogelijk werd. Dat boek moest verschijnen in de aanloop naar de Bondsdagverkiezing, op 24 september. Op die dag kan de AfD geschiedenis schrijven. De kans is zeer groot dat de partij de kiesdrempel van 5 procent haalt. Dan is het voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog dat bij onze buren een partij rechts van de CDU het parlement binnenkomt. Misschien dat de Duitse media de AfD dan eens echt serieus gaan nemen.

Boek_Avondland

Paul van Gageldonk (1952) is redacteur bij De Limburger. Hij schreef boeken over voetbalvandalisme, de gabbercultuur, zijn inburgering in België en de IRA-aanslagen in 1990 in Limburg. Zijn jongste boek ‘De redders van het Avondland. Het rechts-populisme in Duitsland’ verscheen bij uitgeverij Balans. ISBN 9789460037580, 256 pagina’s, € 19,99.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. mauritz.noppe@skynet.be, 10 september 2017, 11:05

    journalisten hebben als taak om onafhankelijk te observeren, interrogeren, noteren en analyseren om uiteindelijk te produceren ! Een journalist hoort correct verslag te leggen,  een mening te laten horen en niet iemand ’ aan te pakken ’ noch procureur te spelen ! Het dominante betoog mag rustig een tegenstem krijgen ! Een opiniekartel blijft verfoeielijk als een denkdictatuur . en wat is nu ’ politiek correct ’ ?

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.