banner festival 23

— maandag 15 januari 2018, 14:06 | 1 reactie, praat mee

Advocaten Ficq & Partners niet blij met uitspraken Van den Heuvel

UPDATE Advocaten Nico Meijering en Bénédicte Ficq zijn niet blij met uitspraken in een interview met Villamedia Magazine. Laatste wijziging: 18 januari 2018, 15:00

In het interview heeft misdaadjournalist John Van den Heuvel het onder andere over zijn beveiliging, carrière en over advocaten Ficq & Partners.

Advocaat Nico Meijering sprak in een kerstinterview in de Volkskrant over de vete tussen jou en hem. “We zijn inderdaad geen fans van elkaar.” [...] “Zijn kantoor voert een manier van verdedigen die niet de mijne is, om het maar voorzichtig te zeggen. Dat ze tot het uiterste gaan voor hun cliënten vind ik goed. Maar ze hebben zo’n blind vertrouwen in die cliënten dat ze voorbijgaan aan het feit dat er ook nog wel eens een andere dan de juridische werkelijkheid kan zijn.’

Vanochtend reageerden de advocaten op de uitlatingen van Van den Heuvel in het interview. Die waren niet blij en ze sommeerden Van den Heuvel “zich verder te houden van het doen van dergelijke uitspraken”.

UPDATE Van den Heuvel had die reactie verwacht, zegt hij. “De dames en heren van dit kantoor hebben nogal lange tenen. Ik heb de brief voor kennisgeving aangenomen. Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor journalisten, dus deze sommatie is alleen al om die reden inhoudsloos. De brief zegt ook iets over hoe graag dit kantoor kritische journalisten de mond snoert.”

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 18 januari 2018, 17:23

Wat een aanmatigend kulbriefje over John van den Heuvel van dat gemaltraiteerde advocatenkantoor.  Wie in die stuitende televisiedocumentaire over dit kantoor vorig jaar de champagnekurken in het juristenstulpje zag knallen, nadat dit kantoor voor maffiazaken
weer eens een gangster vrij had weten te krijgen, weet hoe die dames en heren in het eigen metier staan. In de veertig jaar dat ik journalistiek heb bedreven, kan ik me niet herinneren dat we op de reactie ooit een fles bubbels vanwege een succes hebben opengetrokken.

Van den Heuvel heeft als misdaadverslaggever het volste recht dat kantoortje van die juridische snelle ‘’boys’’, met gelikte portretten op de website , de maat te nemen, als het gaat om hoe misprijzend zij en hun boeven het journalistieke handwerk van misdaadjournalisten beoordelen en uitdragen.
Maar kunnen de advocaten van dit kantoor nog wel zindelijk denken? Mr. Van der Werf noemde onlangs die criminele brommerbezitters van No Surrender een ‘’vriendenclubje.  Hoe verzin je het? Of zullen we dat ook maar houden op een ‘’ongecontroleerde emotie’’, zoals dat Van den Heuvel wordt verweten.

In dat interview in de Volkskrant stelt Van den Heuvel dat dit soort advocaten er niet aan willen dat er ook een andere kant zit aan de juridische werkelijkheid bij de verdediging van het gewelddadig geteisem. Nee, de Van der Werfs en Meijerings, gedreven door iets dat niet ver af staat van het Stockholm Syndroom, hebben een blind vertrouwen in die gasten en varen hoofdzakelijk op het kompas van de onderwereld. Tja, dan kunnen het OM, politie, rechters en journalisten niet deugen en zijn dus een sta-in-de-weg om het gespuis vrij te krijgen en de kurken weer te kunnen laten knallen.

Terecht stelt Van den Heuvel dan ook dat door die soms stuitende identificatie van Van der Werfs en Meijerings met hun gemaltraiteerde (levensgevaarlijke) narcistische cliënten het criminele milieu is verhard.  Snappen die advocaten dan niet dat ze te maken hebben met stakkers die de pubertijd nooit ontgroeid zijn. Dat ze lieden verdedigen die, met angstaanjagende plakplaatjes, anabole spiermassa’s, coke-gebruik en penis-verlengende solexjes met veel blingbling, hardwerkende kasteleins en anderen met stompzinnig geweld verminken.

Ik heb destijds veel met de strafadvocatuur te maken gehad. Zeker, in die tijd stonden Boone, Doedens en Spong cum suis, ook de harde penoze bij. En dat waren ook geen lieverdjes, maar het ging toen toch hoofdzakelijk over de hardheid van het bewijs, de bewijsmiddelen en de procesorde. Zelden maakte een confrère zich zo belachelijk als Meijering dat onlangs in die televisiedocumentaire deed. Wat een komediant, brrrr, werkelijk om te rillen zoals hij met gespeelde verslagenheid theater maakte van de levenslange gevangenisstraf die zijn cliënt, een van de grootste gangsters van het noordelijk halfrond, opgelegd had gekregen.

Jazeker, zelfs die zielige psychopaten in lerenhesjes met verwijfde borduursels hebben recht op een advocaat die vooral de rechtsgang bewaakt, maar als je je dan als strafpleiter met dit bloederige tuig identificeert en rechters probeert wijs te maken dat het slechts om een ‘’vriendenclub’’ gaat en je van journalisten verwacht dat ze die vertroebelde zienswijze volgen, welaan, dan heb je als jurist elk vermogen tot onderscheiden en vooral je analytisch vermogen als academicus verloren.
En dan Van den Heuvel en al die andere collega’s met een sommatie proberen de mond te snoeren? Laat me niet lachen! Kom maar op, zou ik zo zeggen, dan zien we elkaar wel bij de rechter.
Trouwens, is zie graag een sommatie tegemoet.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.