— vrijdag 16 november 2018, 08:12 | 0 reacties, praat mee

Van Dam voert Artikel 12-procedure tegen Brandt Corstius

ANP / Olaf Kraak

Tv-producent Gijs van Dam is een Artikel 12-procedure gestart tegen presentator Jelle Brandt Corstius. Van Dam vroeg het gerechtshof begin oktober te onderzoeken of het OM de presentator moet vervolgen voor laster en smaad.

Brandt Corstius beschuldigde Van Dam ervan vijftien jaar geleden verkracht te hebben en vertelde daarover in Trouw. Hoewel de presentator de naam van Van Dam niet expliciet noemde, was uit de omschrijving af te leiden dat het om Van Dam ging. Brandt Corstius spande een rechtszaak tegen de tv-producent aan. Woensdag maakte hij bekend deze zaak te laten varen.

Van Dam laat het er op zijn beurt niet bij zitten. “Wij hebben gegronde redenen om te stellen dat smaad en laster bewezen is”, aldus Van Dam in Pauw. “Dat begon al op het moment dat hij bij Trouw mijn naam noemde. De krant heeft niets gecheckt, heeft het verhaal op de voorpagina gegooid. Mijn leven is letterlijk vernietigd.”

Hoewel Van Dam niet denkt dat mensen hem nog als verkrachter zien, verwijt hij Brandt Corstius dat hij niet naar de politie is gestapt als hij het gevoel had dat de seks niet met wederzijdse instemming was. “Er is een jaar van mij afgepakt. Het was geen #MeToo, het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.”

Een Artikel 12-procedure is een procedure waarbij een direct belanghebbende (vaak een slachtoffer) zich beklaagt over een beslissing van de officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan. Het gerechtshof beoordeelt of er punten zijn die door de strafrechter beoordeeld moeten worden. Wanneer het gerechtshof zich bevoegd ziet de zaak in behandeling te nemen en de klager (in dit geval Van Dam) in het gelijk stelt, volgt alsnog een rechtszaak. Meer bij NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.