data als kans

— vrijdag 16 november 2018, 08:12 | 0 reacties, praat mee

Van Dam voert Artikel 12-procedure tegen Brandt Corstius

ANP / Olaf Kraak

Tv-producent Gijs van Dam is een Artikel 12-procedure gestart tegen presentator Jelle Brandt Corstius. Van Dam vroeg het gerechtshof begin oktober te onderzoeken of het OM de presentator moet vervolgen voor laster en smaad. Laatste wijziging: 16 november 2018, 08:17

Brandt Corstius beschuldigde Van Dam ervan vijftien jaar geleden verkracht te hebben en vertelde daarover in Trouw. Hoewel de presentator de naam van Van Dam niet expliciet noemde, was uit de omschrijving af te leiden dat het om Van Dam ging. Brandt Corstius spande een rechtszaak tegen de tv-producent aan. Woensdag maakte hij bekend deze zaak te laten varen.

Van Dam laat het er op zijn beurt niet bij zitten. “Wij hebben gegronde redenen om te stellen dat smaad en laster bewezen is”, aldus Van Dam in Pauw. “Dat begon al op het moment dat hij bij Trouw mijn naam noemde. De krant heeft niets gecheckt, heeft het verhaal op de voorpagina gegooid. Mijn leven is letterlijk vernietigd.”

Hoewel Van Dam niet denkt dat mensen hem nog als verkrachter zien, verwijt hij Brandt Corstius dat hij niet naar de politie is gestapt als hij het gevoel had dat de seks niet met wederzijdse instemming was. “Er is een jaar van mij afgepakt. Het was geen #MeToo, het was gelijkwaardige seks tussen twee jongens van gelijke leeftijd in een gelijke verhouding.”

Een Artikel 12-procedure is een procedure waarbij een direct belanghebbende (vaak een slachtoffer) zich beklaagt over een beslissing van de officier van justitie om niet tot vervolging over te gaan. Het gerechtshof beoordeelt of er punten zijn die door de strafrechter beoordeeld moeten worden. Wanneer het gerechtshof zich bevoegd ziet de zaak in behandeling te nemen en de klager (in dit geval Van Dam) in het gelijk stelt, volgt alsnog een rechtszaak. Meer bij NU.nl

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.