training eu starters

— vrijdag 3 november 2017, 09:01 | 0 reacties, praat mee

‘Zaak Brandt Corstius had niet in media uitgevochten moeten worden’

ANP / Bas Czerwinski

De aantijging van seksueel misbruik die gedaan werd door journalist Jelle Brandt Corstius, en het verweer daartegen van televisieproducent Gijs van Dam, hadden niet in de media uitgevochten moeten worden. Dat stelt advocaat Richard Korver in gesprek met NU.nl. Laatste wijziging: 3 november 2017, 11:43

Korver vindt dat er “levensgrote risico’s” kleven aan het uitvechten van dit soort zaken in de media. “We leven wel in een rechtsstaat en zoals het nu is gegaan is wat mij betreft onwenselijk”, aldus Korver, die ook voorzitter is van de Stichting Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zeden Slachtoffers. “Je kunt op deze manier een rechtszaak kapot maken voordat die is begonnen.”

Bart Swier, advocaat gespecialiseerd in strafrecht en zedendelicten, is het daarmee eens. De gevolgen van het feit dat de zaak eerst in de media terecht is gekomen zijn volgens hem rampzalig. “Je kunt namelijk nooit meer tot een zorgvuldige waarheidsvinding komen. Iedereen die zou kunnen getuigen is al beïnvloed. Laat dit een les zijn voor iedereen. Je moet een strafzaak niet in de media beginnen.”

Ook op de redactie van Trouw zijn vragen ontstaan over de journalistieke aanpak rond de zaak, schrijft ombudsman Adri Vermaat vrijdag (betaalde link, via Blendle). Toch blijft de hoofdredactie achter zijn publicaties rondom de zaak staan. “Het journalistieke nadeel van een persoonlijke brief in de nieuwssfeer is dat een redactie er inhoudelijk weinig grip op heeft”, aldus Vermaat. “Des te meer vraagt ze journalistieke aandacht. In een interview kan een redacteur kritische vragen over de inhoud stellen, tegenwerpingen doen, doorzagen. In de gekozen vorm van een brief is dat minder het geval. De intentie van Brandt Corstius was onder woorden te brengen hoe frustrerend het is voor slachtoffers van seksuele intimidatie- en geweld hun verhaal niet te kunnen doen. De hoofdredactie van Trouw gaf hem dat podium.”

Lees ook de aflevering van De Mores over de zaak

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.