— donderdag 19 juli 2018, 12:05 | 0 reacties, praat mee

Geen vervolging in zaken Brandt Corstius en Van Dam

Brandt Corstius schreef zijn ervaring in het kader van de metoo-discussie | Bas Czerwinski / ANP

De aangifte die Jelle Brandt Corstius deed tegen tv-producent Gijs van Dam wegens verkrachting krijgt geen strafrechtelijk vervolg. Ook de aangifte wegens smaad en laster die Van Dam vervolgens tegen Brandt Corstius deed vanwege die verkrachtingsclaim leidt niet tot vervolgstappen. Laatste wijziging: 19 juli 2018, 12:46

Het OM zegt dat er gesprekken zijn gevoerd met mensen die zestien jaar geleden bij het televisieprogramma werkten en mensen uit de privésfeer rond Brandt Corstius en Van Dam. “Dit onderzoek heeft echter geen informatie opgeleverd die de aangifte van Brandt Corstius op het punt van dwang of drogeren in voldoende mate ondersteunt”, aldus een gezamenlijke verklaring van het Openbaar Ministerie in Amsterdam en Den Haag.

De aangifte van smaad en laster die Van Dam tegen Brandt Corstius heeft gedaan omdat hij - weliswaar anoniem - in een persoonlijk stuk in dagblad Trouw werd opgevoerd, is geseponeerd.

“In de publicatie in dagblad Trouw geeft Brandt Corstius duidelijk aan dat de beschuldiging alleen zijn woord betreft en dat er volgens hem op dat moment geen verder bewijs was om dit te onderbouwen. Hij heeft bewust zeer weinig details vrijgegeven: er staat geen verwijzing in naar naam, functie of locatie en slechts een globale tijdsaanduiding. Het feit dat hij later de naam van het programma heeft bevestigd maakt dat niet anders”, stelt het OM.

Van Dam klaagde via de Raad voor de Journalistiek ook de krant en het tv-programma DWDD aan, omdat die Brandt Cortsius een podium boden voor de beschuldigingen. Trouw kreeg een milde terechtwijzing van de Raad en DWDD was volgens de Raad niet journalistiek onzorgvuldig geweest.

Brandt Corstius en Van Dam kunnen via een zogeheten artikel-12 procedure bezwaar maken tegen het besluit geen vervolg te geven aan hun aangiften. Dat lijkt voor wat betreft Brandt Corstius niet het geval: in een verklaring zegt hij geen seconde spijt te hebben van zijn originele publicatie, maar te hebben geweten dat het lastig zou worden om de verkrachting na zestien jaar te bewijzen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.