word studentlid

— donderdag 22 december 2022, 15:37 | 0 reacties, praat mee

OM: Jelle Brandt Corstius schuldig aan smaad - zestig uur voorwaardelijke werkstraf geëist

OM: Jelle Brandt Corstius schuldig aan smaad - zestig uur voorwaardelijke werkstraf geëist
© Jitske Schols

In de smaadzaak tegen journalist Jelle Brandt Corstius heeft het Openbaar Ministerie donderdag een voorwaardelijke werkstraf van zestig uur geëist. Het OM vindt dat dat de journalist zich schuldig heeft gemaakt aan smaad jegens tv-producent Gijs van Dam. Brandt Corstius had zich zorgvuldiger moeten uitlaten, vindt het OM. Laatste wijziging: 22 december 2022, 15:40

Brandt Corstius deed in 2017 in Trouw uit de doeken dat hij in het prille begin van zijn televisiecarrière slachtoffer is geweest van seksueel wangedrag. Hij zou zijn gedrogeerd en gedwongen tot orale seks.

Met zijn bijdrage aan het maatschappelijke debat wilde hij aangeven dat er ook mannelijke slachtoffers zijn in de #MeToo-discussie. Brandt Corstius noemde niet de naam van zijn vermeende verkrachter, maar Van Dam werd korte tijd na de publicatie onderwerp van speculaties. Volgens Van Dam ging het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming in een hotelkamer van het Kurhaus na een tv-uitzending van Barend en Van Dorp. Hij deed verschillende keren aangifte van smaad.

De eerste aangiftes zijn geseponeerd. Het gerechtshof besloot dat het OM hem toch moest vervolgen en dat de zaak voor de rechter moest komen.

Het OM vindt nu dat Brandt Corstius als journalist had moeten voorzien dat andere journalisten zijn verhaal in Trouw ‘hot news’ zouden vinden en de identiteit van Van Dam zouden achterhalen, zeker nadat Brandt Corstius diens naam had genoemd in telefoongesprekken met intimi.

‘Onnodig grievend’
De officier van justitie noemde de Trouw-publicatie en het tv-optreden van Brandt Corstius in De Wereld Draait Door “een stap te ver en onnodig grievend”. Van Dam is “neergezet als serieverkrachter, met meerdere slachtoffers in het verleden en met de mogelijkheid dat hij nog steeds dergelijke feiten pleegt”.

Het OM vindt dat Brandt Corstius zijn verhaal in Trouw ook had kunnen doen zonder te verwijzen naar het prille begin van zijn televisiecarrière, wat mensen meteen op het spoor zette naar de kring rond Barend en Van Dorp.

In latere persberichten die Brandt Corstius uitbracht over de kwestie heeft hij volgens het OM opnieuw de eer en goede naam van Van Dam aangetast. Zijn verdediging was niet proportioneel door te blijven spreken van verkrachting, aldus het OM.

Van vier aangiftes vindt het OM dat Brandt Corstius strafbaar is. Voor twee uitlatingen is vrijspraak gevraagd.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.