website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Valse start Poynters nepnieuwsproject UnNews

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 8 mei 2019, 08:58

EPA

EPA

Nieuws Vorige week berichtte journalistieke vaksite Poynter over UnNews. Het collectief van factcheckers International Fact-Checking Network (IFCN) bracht toen een eerste lijst van 515 'problematische nieuwssites' uit. Meteen na publicatie volgde een klachtenregen van sites die op de lijst voorkwamen.

“Ons doel was lezers nuttig gereedschap te bieden om het waarheidsgehalte van de informatie die ze consumeren te meten”, schrijft hoofdredacteur Barbara Allen. Diverse sitebeheerders klaagden over opname. Ook sommige lezers maakten bezwaar omdat een bron als nepnieuws was bestempeld. Anderen klaagden juist dat bepaalde sites ontbraken.

Poynter heeft daarop de volledige lijst van IFCN nog eens handmatig doorgelopen en kwam te veel sites tegen waarmee eigenlijk niets mis mee was, erkent Allen. Poynter trok de lijst nog dezelfde week terug.

De ophef vertoont overeenkomsten met het omstreden EU vs Disinfo-project, waar diverse Nederlandse sites met juridische stappen moesten dreigen om van een lijst nepnieuwsverspreiders te moeten worden verwijderd.

De plek waar de lijst stond verwijst nu naar een hoofdredactioneel commentaar over de kwestie. Allen gaat daarin door het stof: “Hoewel we menen dat veel van de sites wel degelijk in het verleden onbetrouwbare informatie hebben gepubliceerd, bleek uit de herziening dat er zwakke plekken zitten in onze methodologie. We ontdekten tegenstrijdigheden tussen conclusies in de originele database die als bron voor de lijst dienden en hoe ons eigen eindrapport tot stand is gekomen.”

De terugtrekking betekent niet dat UnNews ten grave is gedragen. “We verwijderen deze onbetrouwbare lijst van sites tot we ons publiek er een op basis van consistente en strikte set criteria kunnen bieden”, stelt Allen. Ze zegt het diep te betreuren dat de data voor publicatie onvoldoende robuust is getest.

Allen: “We bieden onze excuses aan voor de verwarring en ergernis die publicatie van de lijst heeft opgeleverd.” Wanneer een gereviseerde UnNews-lijst online komt, is nog onbekend.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.