— woensdag 8 mei 2019, 08:58 | 0 reacties, praat mee

Valse start Poynters nepnieuwsproject UnNews

EPA

Vorige week berichtte journalistieke vaksite Poynter over UnNews. Het collectief van factcheckers International Fact-Checking Network (IFCN) bracht toen een eerste lijst van 515 'problematische nieuwssites' uit. Meteen na publicatie volgde een klachtenregen van sites die op de lijst voorkwamen. Laatste wijziging: 8 mei 2019, 09:00

“Ons doel was lezers nuttig gereedschap te bieden om het waarheidsgehalte van de informatie die ze consumeren te meten”, schrijft hoofdredacteur Barbara Allen. Diverse sitebeheerders klaagden over opname. Ook sommige lezers maakten bezwaar omdat een bron als nepnieuws was bestempeld. Anderen klaagden juist dat bepaalde sites ontbraken.

Poynter heeft daarop de volledige lijst van IFCN nog eens handmatig doorgelopen en kwam te veel sites tegen waarmee eigenlijk niets mis mee was, erkent Allen. Poynter trok de lijst nog dezelfde week terug.

De ophef vertoont overeenkomsten met het omstreden EU vs Disinfo-project, waar diverse Nederlandse sites met juridische stappen moesten dreigen om van een lijst nepnieuwsverspreiders te moeten worden verwijderd.

De plek waar de lijst stond verwijst nu naar een hoofdredactioneel commentaar over de kwestie. Allen gaat daarin door het stof: “Hoewel we menen dat veel van de sites wel degelijk in het verleden onbetrouwbare informatie hebben gepubliceerd, bleek uit de herziening dat er zwakke plekken zitten in onze methodologie. We ontdekten tegenstrijdigheden tussen conclusies in de originele database die als bron voor de lijst dienden en hoe ons eigen eindrapport tot stand is gekomen.”

De terugtrekking betekent niet dat UnNews ten grave is gedragen. “We verwijderen deze onbetrouwbare lijst van sites tot we ons publiek er een op basis van consistente en strikte set criteria kunnen bieden”, stelt Allen. Ze zegt het diep te betreuren dat de data voor publicatie onvoldoende robuust is getest.

Allen: “We bieden onze excuses aan voor de verwarring en ergernis die publicatie van de lijst heeft opgeleverd.” Wanneer een gereviseerde UnNews-lijst online komt, is nog onbekend.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.