— woensdag 1 mei 2019, 09:10 | 0 reacties, praat mee

Eerste versie nepnieuwsdatabase UnNews gelanceerd

In maart begon de nepnieuws-bewustwordingscampagne Echt?! om mensen te waarschuwen niet alles te geloven | Rijksoverheid

De journalistieke vaksite Poynter meldt dat het International Fact-Checking Network (IFCN) een index heeft samengesteld van onbetrouwbare nieuwssites, op basis van duidelijk omlijnde criteria. UnNews wordt momenteel samengesteld door academici en journalisten, maar er komt een protocol voor anderen om sites toe te voegen.

De eerste editie is een samenvoeging van meerdere bronnen, onder meer de Misinformation Directory van Factcheck.org, de Fake News Codex, OpenSources, producties van nepnieuwsduider Snopes en de Fake News Alamanac van Politifact.

Het betreft momenteel Engelstalige sites en is momenteel vrijwel exclusief gericht op Amerika.

De sites die niet langer actief zijn werden verwijderd. De overgebleven sites werden daarna gewogen op een reeks criteria als vooringenomenheid of bias, clickbait, satire of bewezen onbetrouwbaarheid in het verleden. De weging levert een getal op met een indicatie hoe erg het met de site gesteld is.

Opname in UnNews moet niet lichtzinnig gebeuren, erkennen de makers. Verhalen die omstreden zijn maar door respectabele sites worden gebracht, leveren geen opname op. Toekomstige versies van UnNews gaan inactieve sites automatisch verwijderen en tegelijk nieuwe nepnieuwsproducenten detecteren.

De dataset moet onderzoekers, journalisten en lezers helpen de werkelijke intenties van sites te herkennen. Zo wordt ook bijgehouden wanneer een domein is vastgelegd en hoeveel tracking- en advertentiescripts sites bevatten. Op het moment van schrijven zitten er ruim 500 sites in de index. Meer bij Poynter

NB

Poynter heeft de lijst waar dit over handelt na klachten teruggetrokken. Sites zouden ten onrechte zijn vermeld. Zie dit vervolgartikel.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.