website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Eerste versie nepnieuwsdatabase UnNews gelanceerd

Lars Pasveer — Geplaatst in Journalistiek op woensdag 1 mei 2019, 09:10

In maart begon de nepnieuws-bewustwordingscampagne Echt?! om mensen te waarschuwen niet alles te geloven | Rijksoverheid

In maart begon de nepnieuws-bewustwordingscampagne Echt?! om mensen te waarschuwen niet alles te geloven | Rijksoverheid

Nieuws De journalistieke vaksite Poynter meldt dat het International Fact-Checking Network (IFCN) een index heeft samengesteld van onbetrouwbare nieuwssites, op basis van duidelijk omlijnde criteria. UnNews wordt momenteel samengesteld door academici en journalisten, maar er komt een protocol voor anderen om sites toe te voegen.

De eerste editie is een samenvoeging van meerdere bronnen, onder meer de Misinformation Directory van Factcheck.org, de Fake News Codex, OpenSources, producties van nepnieuwsduider Snopes en de Fake News Alamanac van Politifact.

Het betreft momenteel Engelstalige sites en is momenteel vrijwel exclusief gericht op Amerika.

De sites die niet langer actief zijn werden verwijderd. De overgebleven sites werden daarna gewogen op een reeks criteria als vooringenomenheid of bias, clickbait, satire of bewezen onbetrouwbaarheid in het verleden. De weging levert een getal op met een indicatie hoe erg het met de site gesteld is.

Opname in UnNews moet niet lichtzinnig gebeuren, erkennen de makers. Verhalen die omstreden zijn maar door respectabele sites worden gebracht, leveren geen opname op. Toekomstige versies van UnNews gaan inactieve sites automatisch verwijderen en tegelijk nieuwe nepnieuwsproducenten detecteren.

De dataset moet onderzoekers, journalisten en lezers helpen de werkelijke intenties van sites te herkennen. Zo wordt ook bijgehouden wanneer een domein is vastgelegd en hoeveel tracking- en advertentiescripts sites bevatten. Op het moment van schrijven zitten er ruim 500 sites in de index. Meer bij Poynter

NB

Poynter heeft de lijst waar dit over handelt na klachten teruggetrokken. Sites zouden ten onrechte zijn vermeld. Zie dit vervolgartikel.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.