training eu starters

— maandag 7 december 2015, 17:07 | 0 reacties, praat mee

Integriteit

Het is met integriteit als met een huis: als je het niet onderhoudt zet het verval in en wordt het uiteindelijk onbewoonbaar verklaard. Dat schrijft journalist Jeroen Smit in een essay. Laatste wijziging: 8 december 2015, 09:46

En dat geldt ook voor het werk van journalisten. Want die integriteit staat ter discussie, constateert Smit. Neem recent Trouw en de Volkskrant. Die lukten het niet al hun journalisten in toom te houden. Voor freelancers ontbreekt al helemaal een controlemechanisme op betrouwbaarheid en kwaliteit, schrijft Smit.

Smit ziet dat de gretigheid in de journalistiek toeneemt en er nieuwe aanbieders zijn die op basis van algoritmes nieuws serveren waarin toegankelijkheid en snelheid belangrijker zijn dan betrouwbaarheid.

Hij concludeert: ‘Ik geloof dat het in een openbaar online register vrijwillig afleggen van een op kwaliteit gebaseerde eed daarbij kan helpen.’

Ik kan een heel eind meegaan in de analyse. Iets minder in de oplossing. In zijn algemeenheid bestaat er de neiging om bij een probleem nieuwe regels en afspraken te introduceren in plaats van de naleving van de bestaande afspraken nog eens goed tegen het licht te houden.

Concreet denk ik dat de combinatie van een redactie, stijlboek, ombudsman, Raad voor de Journalistiek en de rechter eigenlijk al meer dan voldoende is om journalisten in toom te houden. Als iedereen in het proces zijn rol serieus neemt tenminste.

Voor freelance journalisten die zelfstandig publiceren via bijvoorbeeld Blendle ligt dat wellicht anders. Die groep zal in de toekomst ongetwijfeld groeien en zij missen de kaders die een redactie biedt. Freelancers hebben mogelijk de behoefte hun werk of werkwijze te laten toetsen. Een keurmerk kan hun geloofwaardigheid vergroten.

Maar eigenlijk is dat ‘keurmerk’ er al, de Raad voor de Journalistiek. Die kan nu al klachten in behandeling nemen tegen werk dat freelance journalisten zelf hebben gepubliceerd. Dat scheelt weer een eed. En een hele hoop bijkomende regels.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.