banner festival 23

— vrijdag 3 juni 2022, 11:42 | 1 reactie, praat mee

Uslu wil ‘intern kijken’ naar gang van zaken rond klokkenluider

© ANP / Bart Maat

Staatssecretaris Gunay Uslu (Media) wil "intern kijken" en gesprekken voeren over hoe in 2020 met het signaal van een klokkenluider bij de publieke omroep (NPO) is omgegaan. BNR meldt dat de klokkenluider in contact werd gebracht met de hoogste ambtenaar van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Zij had een privérelatie met toenmalig NPO-baas Shula Rijxman. Laatste wijziging: 3 juni 2022, 13:44

Als de klokkenluider dit had geweten, was die persoon volgens BNR nooit naar het ministerie gestapt met signalen over hoge salarissen bij de publieke omroep. Via constructies zou het salarisplafond worden ontweken, aldus de persoon in kwestie.

“Ik denk vooral dat mensen zich veilig moeten voelen om zich te melden en dat er geluisterd moet worden”, zegt Uslu erover. Maar, benadrukt de bewindsvrouw, de ambtenaar waar het over gaat, Marjan Hammersma, zegt in tegenstelling tot de klokkenluider dat het signaal wel degelijk is opgepakt. “Maar ik ga er wel meer gesprekken over voeren. Ik vind dat we er heel serieus mee om moeten gaan.”

In een verklaring zegt Hammersma, secretaris-generaal op het ministerie, het gesprek “in alle vertrouwen gevoerd” te hebben en de kwestie alleen met de minister te hebben gedeeld. “Ik houd privé en zakelijk altijd gescheiden en dat is ook hier zo geweest.” Ook Uslu zegt: “Ik ga ervan uit dat iedereen professioneel, privé en zakelijk kan scheiden.”

De bewindsvrouw zegt desgevraagd ook in gesprek te willen met de klokkenluider. “Ik weet niet wie het is, maar ik sta er wel voor open.”

Bekijk meer van

NPO Gunay Uslu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 4 juni 2022, 22:12

Het zal een zegen zijn als dezelfde procedures bij Defensie ( Klu )worden toegepast, want dat is hard nodig.
Ik spreek uit ervaring.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.