training eu starters

— donderdag 14 april 2022, 09:43 | 0 reacties, praat mee

Begrenzing van maximum aantal omroepen een mogelijk scenario voor NPO

Een van de eerste uitzendingen van Ongehoord Nederland - © NPO

Voor de houdbaarheid van het omroepbestel zou er een maximum moeten komen op het aantal omroepen. Dat schrijft de Raad voor Cultuur in een brief aan staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media). Ook de NPO denkt dat begrenzing een mogelijk scenario kan zijn. Laatste wijziging: 14 april 2022, 14:33

Volgens de raad is het omroepbestel op termijn niet goed houdbaar. Met de huidige regels kunnen er steeds omroepen bijkomen, terwijl er zelden een verdwijnt. “De beheers- en bestuurbaarheid van het bestel komt hierdoor in het geding”, aldus de raad.

Daarnaast ziet de raad dat de grotere omroepen zich steeds meer op een algemeen publiek richten en minder op hun oorspronkelijke doelgroep. “Hierdoor verwordt het programma-aanbod tot steeds meer van hetzelfde, terwijl het juist de bedoeling was dat vanuit verschillende omroepen een pluriform aanbod ontstaat.”

De raad adviseert daarom een “meer nadrukkelijke interne regie door de NPO op de pluriformiteit van het aanbod”. Als er een maximum wordt gesteld aan het aantal omroepen is meer aandacht voor de pluriformiteit extra noodzakelijk, zegt de raad verder.

Reactie NPO
“De NPO heeft eerder al gezegd dat wij zorgen hebben over de beheersbaarheid van het bestel, daarin kunnen wij de raad volgen,” aldus NPO-voorzitter Frederieke Leeflang in een reactie op het rapport. “Omwille van die beheersbaarheid lijkt een begrenzing van het aantal omroepen een mogelijkheid.”

“Ook voor de NPO is de kern van het bestel pluriformiteit op basis van maatschappelijke binding, zodat de publieke omroep een weerspiegeling is van de hele samenleving. De raad voor cultuur concludeert dat het bestel in zijn huidige vorm niet beheersbaar en toekomstbestendig is. De adviezen uit het AEF-rapport bieden volgens de raad daar geen oplossing voor en stelt dan ook dat er andere maatregelen nodig zijn. De raad voor cultuur noemt twee maatregelen: beheersbaarheid door het maximeren van het aantal omroepen en waarborging van duurzaamheid en pluriformiteit.”

“Ook het belang van pluriformiteit onderschrijven we. We willen immers een publieke omroep voor iedereen zijn en blijven. Een toekomstbestendig bestel staat voor NPO voorop en we denken in samenspraak met de omroepen graag mee over de volgende stappen,” vervolgt Leeflang.

Aspirant-omroepen
De raad komt met zijn advies na een rapport dat voormalig mediaminister Arie Slob vorig jaar liet opstellen over de erkenningscriteria voor publieke omroepen. Dat rapport, dat is opgesteld door adviesbureau AEF, laat volgens de raad de wezenlijke vraag naar onderscheidende criteria voor erkenning van omroepen onbeantwoord. Volgens de raad moet “de conclusie onder ogen worden gezien dat zulke criteria eenvoudigweg niet vindbaar zijn”.

Het onderzoek naar de toelatingscriteria kwam er nadat vorig jaar juli bleek dat bij het toelaten van Ongehoord Nederland en ZWART als aspirant-omroepen vooral gekeken werd naar de eisen rond ledenaantallen. Uit onderzoek van NRC bleek dat de toelatingstoets zo gebrekkig is dat er nauwelijks een drempel is om te worden toegelaten tot het publieke omroepbestel. De toetreding van bijvoorbeeld ON! wordt door de Raad voor Cultuur een risico genoemd, onder meer vanwege de structurele diskwalificatie van NOS als onafhankelijke nieuwsvoorziening.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.