training eu starters

— woensdag 25 mei 2022, 15:34 | 0 reacties, praat mee

Uslu: op korte termijn gesprek met partners NLZIET over streamingplannen NPO

Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media | ANP

Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Gunay Uslu gaat op korte termijn met partners in streamingsdienst NLZIET (RTL, NPO/RPO en Talpa) om tafel om de stand van zaken te bespreken, ook gezien voornemens om NPO Start uit te breiden met exclusieve inhoud. Laatste wijziging: 25 mei 2022, 15:37

Uslu deed dat op Kamervragen die eind april werden gesteld door VVD-Kamerlid Pim van Strien. Ze prijst het samenwerkingsverband tussen de commerciële en publieke partijen.

Van Strien wilde onder meer een garantie dat alle, uitgebreide gratis NPO-content onder dezelfde voorwaarden ook op een gratis variant van NLZIET moet komen.

“Op dit moment is er alleen een betaalde variant van NLZiet. Bovendien worden er nu ook geen voorwaarden aan de NPO gesteld over welke content de NPO moet aanbieden binnen NLZiet. De betrokken partijen hebben daar onderling afspraken over gemaakt en zullen dat opnieuw moeten doen in het geval een nieuwe abonnementsvorm ter tafel komt”, schrijft Uslu.

Ze stelt verder dat de NPO onder Europese regelgeving niet zomaar met gratis content kan deelnemen in een eventuele toekomstige gratis variant van NLZiet waarin ook commerciële partijen deelnemen. Als zo’n gratis variant van reclame wordt voorzien, schuurt dat met het reclameverbod op online NPO-kanalen, stelt Uslu.

Uslu wil zich niet bemoeien met afspraken tussen deelnemende partijen. “Voor de toekomst van een dergelijke dienst is het van belang dat alle betrokken partijen daar aan bijdragen. Dit geldt voor het aanbod van programma’s dat te zien is in de dienst, maar ook bijvoorbeeld voor de onderlinge samenwerking en de financiële aspecten. Het is aan de partijen om daar onderling goede afspraken over te blijven maken.”

Uslu belooft op korte termijn met een nadere positiebepaling rondom NLZIET te komen. “Als voorwaarde voor deze nadere positiebepaling is wel gesteld dat er eerst duidelijkheid moet zijn over de voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa”, stelt Ulsu. Ze wil de uitkomst van dat proces afwachten.

Omdat de plannen rondom NPO Start in ogen van de staatssecretaris los staan van goedkeuring noemt ze het “bestuursrechtelijk dan ook niet juist” om dat besluit uit te stellen. Van Strien had gevraagd daarmee te wachten tot de Kamer een kans had gehad daarover van gedachten te wisselen. Meer bij Rijksoverheid

Bekijk meer van

NPO Start NLZIET Gunay Uslu

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.