data als kans

— woensdag 15 juni 2022, 11:12 | 0 reacties, praat mee

Uitspraak hoger beroep Jiskefet-encyclopedie komt twee weken later

Jiskefet-makers Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch in 2010. - © ANP / Koen van Weel

Het gerechtshof Amsterdam komt pas over twee weken met een uitspraak in het hoger beroep rond de Jiskefet-encyclopedie. De uitspraak zou eigenlijk afgelopen dinsdag zijn. Dat heeft de advocaat van Uitgeverij Noblesse, de uitgever van de encyclopedie, dinsdag laten weten aan het ANP. Laatste wijziging: 15 juni 2022, 11:32

Uitgeverij Noblesse ligt al een tijd overhoop met Herman Koch en Michiel Romeyn, twee van de drie Jiskefet-makers. In oktober stapten Koch en Romeyn naar de rechter omdat ze inzage wilden in het toen nog niet gepubliceerde naslagwerk. De twee wilden zien of het boek hun eigendoms- en portretrecht schond.

Volgens Koch en Romeyn maakte het boek inbreuk op hun merkrecht. De voorzieningenrechter ging daar in kort geding in mee. Als gevolg moest Uitgeverij Noblesse alle exemplaren van het boek voorzien van een sticker die duidelijk maakt dat er geen band bestaat tussen de encyclopedie en de Jiskefet-makers.

Uitgeverij Noblesse ging tegen die uitspraak in hoger beroep en wil dat het gerechtshof de beslissing terugdraait. De advocaat van de uitgeverij vindt dat het mogelijk moet blijven om een ongeautoriseerd boek uit te geven, zonder een sticker toe te hoeven voegen. Het Persvrijheidsfonds steunt de uitgeverij en betaalde mee aan het hoger beroep. Het fonds vindt dat er tijdens het kort geding niet voldoende rekening gehouden met journalistieke belangen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.