Banner Giro555 Turkije/Syrië

— maandag 1 november 2021, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Kort geding van start van makers Jiskefet om ongeautoriseerd naslagwerk

De te verschijnen Jiskefet Encyclopedie - © Noblesse Uitgevers

Herman Koch en Michiel Romeyn zetten maandag het kort geding voort tegen de uitgeverij die zonder hun medewerking een encyclopedie over hun creatie, het VPRO-programma Jiskefet, wil uitbrengen. De tv-makers zijn het niet eens met de totstandkoming van de encyclopedie, waar zij als makers niet bij betrokken zijn geweest. Het boek zou volgens planning dinsdag moeten verschijnen.

Koch en Romeyn willen voorkomen dat de uitgever het naslagwerk uitbrengt in de vorm waarin het nu is gemaakt. NU.nl meldt dat ze een sticker op de kaft van het te verschijnen naslagwerk willen zien die duidelijk maakt dat er tussen het boek en de makers van Jiskefet geen enkele band bestaat. Als de uitgeverij zich daar niet aan houdt, hangt haar een dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd, laat de advocaat van de uitgeverij weten.

Koch en Romeyn, die tussen 1990 en 2005 samen met Kees Prins furore maakten met het absurdistische VPRO-programma Jiskefet, beroepen zich in het nieuwe kort geding op het merkrecht. Twee jaar geleden is Jiskefet ook als merk geregistreerd, onder meer met het oog op de uitgave van boeken. Zij claimen nu dat de encyclopedie expliciet moet vermelden dat het niet in samenwerking met hen is gemaakt. Op de achterflap staat wel al vermeld dat het boek ongeautoriseerd is.

Een advocaat van de uitgeverij van het boek zegt de vorderingen van Koch en Romeyn complex te vinden. “Dit is een schending van het vrije woord en de vrijheid van meningsuiting”, aldus Brigitte Spiegeler. “Het kan niet zo zijn met het inroepen van het merkrecht dat je andere mensen kan verbieden om ergens over te schrijven. Dat betekent dat een boek over Coca-Cola met de naam van het frisdrank in de titel ook niet zou kunnen.”

Het liefst zouden de tv-makers de uitgave van de encyclopedie helemaal voorkomen, laat hun advocaat Onno Hennis desgevraagd weten. Koch en Romeyn overwegen daarom een bodemprocedure te starten na het kort geding. Daarmee wil het duo een principieel oordeel van een rechter of de totstandkoming en de inhoud van de encyclopedie in strijd zijn met de wet.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.