mgm nvj maart

— woensdag 17 november 2021, 09:15 | 3 reacties, praat mee

Persvrijheidsfonds steunt hoger beroep uitgeverij Jiskefet-naslagwerk

Persvrijheidsfonds steunt hoger beroep uitgeverij Jiskefet-naslagwerk
Jiskefet-maker Michiel Romeyn en advocaat Onno Hennis, eind oktober bij het kort geding over het nog te verschijnen naslagwerk. | Sem van der Wal / ANP

Het Persvrijheidsfonds steunt uitgeverij Noblesse in hun hoger beroep tegen een recente uitspraak rond de Jiskefet Encyclopedie. Dat boek, dat zonder medeweten en medewerking van de Jiskefet-makers werd samengesteld, leidde tot een rechtszaak. De voorzieningenrechter oordeelde eerder deze maand in kort geding dat de encyclopedie het merkrecht van de makers schendt. Laatste wijziging: 1 april 2022, 12:24

Noblesse noemt het boek een artistieke uiting die onder de vrijheid van meningsuiting valt. Het Persvrijheidsfonds steunt deze zienswijze. De uitspraak is volgens het bestuur problematisch, omdat auteurs “ongehinderd moeten kunnen publiceren over een persoon, bedrijf of organisatie, ook indien hierop een merkrecht rust. Anders zouden ongeautoriseerde biografieën of kritische publicaties over personen, bedrijven of organisaties in het gedrang kunnen komen.”

Het boek dat eerder deze maand had moeten verschijnen vermeldde op de achterflap dat het om een ‘gegarandeerd ongeautoriseerd’ werk gaat, maar dat was volgens de rechter onvoldoende. Er moet op de voorkant een melding komen, via een sticker.

Noblesse wil niet voldoen aan de opdracht uit het “gekke vonnis” en gaat in hoger beroep. Tegenover NU.nl stelt advocaat Onno Hennis, die Jiskefet-makers Herman Koch en Michiel Romeyn bijstaat, dat het vonnis in eerste aanleg duidelijk was: “We zien een eventueel hoger beroep met vertrouwen tegemoet.”

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

3 reacties

Jan Everhard, 18 november 2021, 12:37

Een interessant dilemma! Persvrijheid tegenover het Auteursrecht. De persvrijheid is helemaal niet in het geding. Als de uitgever een sticker plakt kan het boek verkocht worden. Het auteursrecht c.q.  het merkenrecht is wel degelijk in het geding. Niemand mag zonder toestemming van de maker teksten, foto’s en logo’s publiceren. Als je als uitgever het risico neemt om dat wel te doen dan kan je op je vingers natellen dat je met zo’n publicatie een claim van de maker(s) kunt verwachten.
Het Persvrijheidsfonds heeft een onbegrijpelijke en verkeerde keuze gemaakt om de uitgever financieel te steunen in het hoger beroep dat de uitgever gaat instellen. Ik hoop en verwacht dat Jiskefet het hoger beroep zal winnen.
Jan Everhard.

Rutger Vahl, 18 november 2021, 13:30

Je kent het boek niet en toch weet je al dat er foto’s en logo’s van Jiskefet gebruikt zijn. Chapeau. Ik kan je melden dat dit (uiteraard) niet het geval is. Er staan inderdaad teksten uit Jiskefet in het boek, maar daarop is het citaatrecht van toepassing. Of wil je aan dat recht ook de bijl zetten? Auteursrecht en citaatrecht spelen overigens geen rol in deze zaak. De kern is dat het merkenrecht in stelling is gebracht om een uitgever tot aanpassing van een boek te dwingen. Dat zou volkomen logisch zijn als wij Jiskefet bier op de markt hadden willen brengen. Maar het gaat hier om een onafhankelijk, journalistiek product op basis van eigen onderzoek, eigen denkwerk, eigen creativiteit etc. Kortom, een eigen artistieke uiting die onder de vrijheid van meningsuiting zou moeten vallen. En wat betekent dat eigenlijk: 15 jaar na de laatste uitzending een televisieprogramma laten registreren als merk? Dat je dan alleen nog boeken mag schrijven over Jiskefet met toestemming van de heren Romeyn en Koch? Daar gaat dit hoger beroep over, niet om het plakken van stickers.

Wim van Gruisen, 18 november 2021, 14:18

Terecht dat Noblesse in hoger beroep gaat. We hebben eerder boeken gehad als ‘De Prooi’ (kritisch over ABN AMRO, met het logo van de bank op de kaft). Het zou niet goed zijn als dit soort boeken eenvoudig verboden zouden kunnen worden met een beroep op het merkenrecht.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.