— dinsdag 2 november 2021, 09:07 | 1 reactie, praat mee

Jiskefet-boek moet worden aangepast

Het Jiskefet trio: Kees Prins, Michiel Romeyn en Herman Koch - © Koen van Weel / ANP

Herman Koch en Michiel Romeyn hebben maandag het kort geding gewonnen tegen de uitgeverij die zonder hun medewerking een encyclopedie over Jiskefet wil uitbrengen. Het boek zou vandaag zijn verschijnen. Laatste wijziging: 2 november 2021, 09:34

Koch en Romeyn vinden dat de kaft van het boek inbreuk maakt op haar merkrecht op het woord ‘Jiskefet’ en dat door de wijze van vermelding van het woord op de kaft onvoldoende duidelijk is dat het boek niet van de makers van Jiskefet afkomstig is. Ook zijn ze het principieel niet eens met de totstandkoming van de encyclopedie, waar zij niet bij betrokken zijn geweest.

Noblesse heeft aangevoerd dat zij het merk Jiskefet op deze manier mag gebruiken, aangezien het een artistieke uiting is die onder de vrijheid van meningsuiting valt.

De voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland oordeelt “dat het gebruik van de naam ‘Jiskefet’ op en in het boek niet kan worden aangemerkt als het gebruik van een merk, omdat de naam niet wordt gebruikt als naam voor de aangeboden waar. Jiskefet kan wel een beroep op hun merkrechten doen tegen het gebruik van het teken ‘Jiskefet’. Maar niet tegen ieder gebruik van dat teken in het boek, omdat ze daarmee te zeer zouden treden in de vrijheid van de auteur om een boek te schrijven over een bekend cabarettrio. Ook in de titel van het boek moet duidelijk zijn dat het boek over Jiskefet gaat. Jiskefet kan wel aangeven dat op het boek duidelijk zichtbaar tot uitdrukking wordt gebracht dat dit niet van haar afkomstig is en niet met haar betrokkenheid of instemming tot stand is gebracht. De vermelding ‘gegarandeerd ongeautoriseerd’ (op de achterflap, red.) vindt de voorzieningenrechter onvoldoende.”

Noblesse Uitgevers moet alle exemplaren van het boek voorzien van een sticker die duidelijk maakt dat er tussen de encyclopedie en de Jiskefet-makers geen enkele band bestaat. De uitgeverij moet een dwangsom van 5.000 euro betalen voor iedere dag dat zij hier niet aan voldoet.

Meer bij NU.nl / De Telegraaf

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Theo UITTENBOGAARD, 2 november 2021, 13:52

eens…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.