basis naar compleet

— woensdag 20 april 2022, 08:40 | 0 reacties, praat mee

Uitlevering Assange vrijwel rond met officieel bevel

EPA

WikiLeaks-oprichter Julian Assange krijgt woensdag vrijwel zeker van een Britse rechter te horen dat er een bevel tot zijn uitlevering aan de Verenigde Staten is uitgevaardigd. Alleen de Britse minister van Binnenlandse Zaken, Priti Patel, moet dan haar handtekening nog zetten. De advocaten van de Australische Assange stappen dan naar Patel om bezwaar te maken. Ze hebben tot 18 mei om dat te doen.

De Amerikaanse justitie wil Assange berechten voor het publiceren van talrijke militaire geheime documenten en spionage, waarvoor hij tot 175 jaar celstraf zou riskeren. Hij zou onder meer de dood van informanten van de Amerikaanse strijdkrachten op zijn geweten kunnen hebben.

Assange werd in 2010, vier jaar na de oprichting van WikiLeaks, als verdachte aangemerkt in Zweden na klachten van twee vrouwen over seksuele gedragingen van hem. Assange werd op grond daarvan in Londen aangehouden. Hij werd op borgtocht vrijgelaten maar verdween in de ambassade van Ecuador in de Britse hoofdstad. Die wees hem in 2019 de deur en sindsdien zit hij vast in in de zwaarbeveiligde gevangenis Belmarsh in Londen, waar in 2020 de uitleveringsprocedure begon.

De Amerikaanse autoriteiten hebben beloofd dat Assange in de VS niet wordt opgesloten in een streng beveiligde gevangenis en hij zou zijn straf in Australië kunnen uitzitten als hij in de VS wordt veroordeeld.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.