website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Uitgevers weinig happig op nieuwe voorwaarden Apple News

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 13 februari 2019, 11:09

Het futuristische hoofdkantoor van Apple in Cupertino in 2017, enkele maanden voor de ingebruikname | Justin Sullivan / AFP

Het futuristische hoofdkantoor van Apple in Cupertino in 2017, enkele maanden voor de ingebruikname | Justin Sullivan / AFP

Nieuws Het nieuwe Apple News, dat ongelimiteerd lezen voor een maandelijks bedrag belooft, loopt tegen bezwaren van uitgevers aan. Dat meldt de Wall Street Journal (WSJ). Apple wil de helft van alle inkomsten houden en heeft bovendien aangekondigd geen klantdata met uitgevers te zullen delen.

De nieuwe dienst moet later dit jaar van start gaan binnen de huidige Apple News-app en baseert op het in 2018 overgenomen Texture.

WSJ schrijft dat grote uitgevers niet happig zijn op de voorwaarden die Apple oplegt. Tegelijk biedt het bedrijf toegang tot een lucratieve doelgroep. Nadat Apple de helft van de inkomsten heeft afgeroomd, zou de rest van het bedrag worden verdeeld op basis van de tijd die aan individuele artikelen werd besteed.

De zakenkrant zou zelf wel gaan deelnemen, schrijft het. Uitgevers achter de New York Times en Washington Post hebben nog niets toegezegd. De New York Times heeft Apple wellicht niet echt nodig, nadat het begin deze maand uitstekende jaarcijfers presenteerde, mede door een op eigen kracht behaalde groei in betalende (digitale) abonnees.

Zonder toegang tot klantengegevens kunnen uitgevers geen directe relatie opbouwen. Lezers kunnen via Apple News wel abonnementen afsluiten, waarbij uitgevers 70 procent van de inkomsten houden.

Voor Apple groeit ondertussen het belang inkomsten te genereren uit diensten, schrijft de WSJ, nu de verkoop van iPhones wereldwijd afneemt. Amerikaanse iPhone-bezitters gaven de laatste twee jaar zo’n 36 procent meer uit binnen Apple-apps, gemiddeld zo’n 79 dollar per jaar.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.