basis naar compleet

— maandag 14 september 2015, 16:57 | 0 reacties, praat mee

iPad-cadeautje RTL pakt alsnog duur uit

Steve Jobs onthulde de eerste iPad in 2010 | John G. Mabanglo / EPA

Een conflict tussen RTL Nederland en de Belastingsdienst over de essentie van een iPad is voor de Hoge Raad geëindigd in een nederlaag voor de zender. Bron van het meningsverschil is een cadeau aan alle vaste werknemers in 2010 van de Apple-tablet, ter waarde van 699 euro. De Belastingdienst vond dat het daarbij om een computer handelde en daarmee loonbelastingplichting is. Laatste wijziging: 20 september 2021, 11:45

Het betekende een nafheffing van ruim drie ton en een slepende gang langs de rechtbank, waarbij RTL Nederland in 2014 van de rechtbank Amsterdam nog gelijk kreeg. De teveel betaalde loonheffing moest worden teruggestort, oordeelde rechter een jaar terug.

De Hoge Raad heeft nu echter besloten dat “op grond van beperkingen die de iPad heeft voor het gebruik als (klassieke) computer uit hoofde van beeldschermformaat en invoermogelijkheden” niet direct sprake is van een klassieke computer. Desondanks valt het apparaat wel degelijk aan te merken als “telefoon, internet en dergelijke communicatiemiddelen”, zoals geduid in de Wet Loonbelasting.

De tablet kon daarmee volgens het Hof niet vrij van belasting cadeau kan worden gedaan. Het arrest van de rechtbank Amsterdam wordt vernietigd en de loonheffing moet alsnog worden betaald. Het betrof in 2010 een schenking van 664 iPads aan het personeel, dat met 323.687 euro loonbelasting/premie volksverzekeringen werd belast.

Bekijk meer van

RTL Nederland Apple

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.