basis naar compleet

— donderdag 7 februari 2019, 10:41 | 0 reacties, praat mee

New York Times: digitale omzetgroei, meer abonnees, grotere redactie

AFP

De uitgeverij The New York Times Company meldt dat het op koers ligt om tegen het einde van volgend jaar 800 miljoen dollar uit digitale activiteiten te halen. In 2025 verwacht de krant bovendien zo'n tien miljoen digitale abonnees te hebben. Nu zijn dat er 3,3 miljoen. Laatste wijziging: 7 februari 2019, 10:43

In 2018 haalde de New York Times 709 miljoen dollar uit enkel digitale activiteiten, zoals toegang tot nieuws en losse betaalde diensten als kruiswoordpuzzels en recepten. Het aantal digitale abonnees is met 27 procent gegroeid ten opzichte van 2017.

Online reclame nam in het laatste kwartaal toe met 23 procent naar 103 miljoen dollar. Het is voor het eerst dat online advertenties de krant meer opleveren dan print. In het laatste kwartaal daalde inkomsten uit print met tien procent naar 88 miljoen dollar.

De redactie van de krant groeide het afgelopen jaar met 120 mensen naar een grootte van 1600 journalisten. Niet eerder was de redactie van de New York Times zo groot. Journalist Joshua Benton van Nieman Lab merkt op dat de New York Times inmiddels de redactie kan betalen uit enkel de digitale activiteiten.

Twee jaar terug herinnerde de uitgeverij al aan het teruggelopen belang van print binnen de totale omzet. Een echt afscheid van een gedrukte editie lijkt voorlopig ondenkbaar. Maar in theorie zou de krant zo’n digital only-transitie zonder kleerscheuren doorstaan.

De krant heeft verder een comfortabele cash-positie opgebouwde, met 826 miljoen dollar aan liquide middelen. Het wil daarnaast komend jaar draaien aan de digitale abonnementskosten. Topman Mark Thompson verwacht dat abonnees zullen begrijpen dat kwaliteitsjournalistiek met een prijskaartje komt.

Van de abonnees woont 16 procent niet in de Verenigde Staten. De uitgeverij ziet daarom nog kansen voor internationale groei. Meer bij New York Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.