Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— donderdag 6 mei 2021, 11:12 | 0 reacties, praat mee

NDP Nieuwsmedia pleit bij Slob voor herinvoering stimuleringsregeling jonge journalisten

Demissionair minister Slob kan het voorstel aan zijn opvolger voorleggen. | ANP

NDP Nieuwsmedia heeft demissionair minister Slob (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) gevraagd voorbereidend werk te doen voor een herinvoering van de zogeheten stimuleringsregeling jonge journalisten. Dankzij deze regeling konden media tussen 2010-2012 jonge journalisten aanstellen op gesubsidieerde plaatsen. Laatste wijziging: 6 mei 2021, 13:03

Voor die eenmalige regeling was indertijd 4 miljoen euro beschikbaar - uiteindelijk werden zo’n 60 jonge journalisten twee jaar van werk voorzien. Een heringevoerde regeling zou zich volgens de koepelorganisatie moeten richten op “op een structurele versterking van de gehele lokale en regionale journalistiek, dus publiek en privaat.”

Volgens NDP Nieuwsmedia-voorzitter Rien van Beemen snijdt het mes bovendien aan meer kanten, als een al bestaande en geteste regeling weer wordt opgestart: “Het voorstel maakt andere, tijdelijke stimuleringsmaatregelen die op de publieke omroepen gericht zijn overbodig en voorkomt dat tijd en geld uitgaat naar het optuigen van nieuwe entiteiten.”

Van Beemen wijst op de 140 miljoen euro die leden binnen NDP Nieuwsmedia jaarlijks nu uitgeven aan lokale en regionale journalistiek. Van Beemen wijst op positieve signalen wat betreft toename van digitale abonnementen en een groeiende betalingsbereidheid onder consumenten.

“Voor landelijke nieuwsmedia lijken die seinen op groen te staan, maar voor regionale en lokale media staan ze nog op oranje of zelfs rood. De beperkte lokale schaal brengt extra uitdagingen met zich mee. Nieuwsuitgevers moeten de precaire balans vinden tussen de behoefte van burgers aan lokale journalistiek, de nu nog beperkte betalingsbereidheid en noodzakelijke investeringen in digitale ontsluiting van de journalistiek. Deze overgangsfase vereist grote zorgvuldigheid en kost tijd”, stelt Van Beemen.

Herinvoering van de regeling jonge journalisten voegt volgens Van Beemen “vernieuwende journalistieke capaciteit toe aan bestaande infrastructuur van regionale of lokale media. Dat betekent dat elke geïnvesteerde euro direct leidt tot méér journalistieke slagkracht en output.”

Hij vervolgt: “Bovendien biedt het jonge journalisten de gelegenheid intensief samen te werken met en te leren van journalisten met een ruime ervaring. De enthousiaste en creatieve inzet van jonge journalisten betekent een belangrijke impuls voor regionale en lokale media, ook in de transitie naar toekomstbestendige digitale journalistiek en een sterkere binding met jongere burgers.”

Volgens NDP Nieuwmedia zijn veel recente pleidooien voor meer overheidssteun aan media gericht op lokale en regionale publieke omroepen. De organisatie zegt daar ‘enige zorg’ over te hebben. Eventuele steunmaatregelen moeten het gehele lokale nieuwsecosysteem versterken, schrijft Van Beemen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.