Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 31 augustus 2016, 09:16 | 0 reacties, praat mee

EC-voorstel wil uitgevers helpen bij online exploitatie

Lex van Lieshout / ANP

Brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia meldt, op basis van een uitgelekt concept, dat de Europese Commissie uitgevers "volledige zeggenschap wil geven over hun digitale uitgaves". De defintieve voorstellen zouden op 21 september worden gepresenteerd, verwacht NDP Nieuwsmedia. Laatste wijziging: 1 september 2016, 11:29

Het belangrijkste element zou het ‘proportioneel’ laten meedelen in inkomsten die ‘parasiterende’ websites verwerven uit de activiteiten van de uitgevers. Google zou de kern van nieuwsberichten op de eigen site tonen en zo onevenredig profiteren. Door uitgevers te laten meedelen, zijn investeringen in journalistiek op de langere termijn gegarandeerd, aldus het voorstel.

Google News is overigens niet voorzien van reclame. Ook kunnen uitgevers ervoor kiezen af te zien van een vergoeding. Het kunnen terugverdienen van investeringen dient een maatschappelijk belang. Een ander voorstel is een vorm van naburige rechten voor nieuwsberichten, zoals dat nu al bestaat voor kunstenaars, muziek- en filmproducenten en omroepen.

Een link naar het gelekte rapport en meer informatie staat bij NDP Nieuwsmedia. De reacties op het uitgelekte voorstel bij europarlementariërs die strijden voor het internet zijn ronduit negatief.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.