Jodal

— maandag 11 juni 2018, 13:50 | 0 reacties, praat mee

‘Overheidsinformatie eerder openbaar’

Archiefstukkee in Nationaal Archief - © Bart Maat / ANP

Minister Slob (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil de termijn voor het archiveren van overheidsinformatie verkorten van twintig naar tien jaar. Hiervoor moet de Archiefwet wel gewijzigd worden. Laatste wijziging: 11 juni 2018, 13:59

Volgens de bewindsman moet overheidsinformatie beter bewaard worden en doorzoekbaar zijn, zo schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de informatie al na tien jaar naar een archiefdienst te sturen, is deze beter toegankelijk voor historici, journalisten, genealogen, heemkundigen en andere gebruikers; online of in de studiezaal. Ook is de meeste informatie bij archiefdiensten openbaar en voor iedereen in te zien, niet alleen voor historisch onderzoek maar ook voor publieke verantwoording. Sommige informatie kan nog wel enige tijd afgeschermd zijn, maar alleen bij zwaarwegende redenen, zoals privacy of staatsveiligheid.

Komend jaar gebruikt minister Slob voor uitwerking en overleg, onder meer met de provincies, gemeenten en waterschappen. Streven is om de eerste helft van 2019 een wetsvoorstel gereed te hebben voor een openbare raadpleging.

Bekijk meer van

Arie Slob Archiefwet

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.