website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Overheidsinformatie eerder openbaar’

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in overheid op maandag 11 juni 2018, 13:50

Archiefstukkee in Nationaal Archief

Archiefstukkee in Nationaal Archief - © Bart Maat / ANP

Nieuws Minister Slob (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) wil de termijn voor het archiveren van overheidsinformatie verkorten van twintig naar tien jaar. Hiervoor moet de Archiefwet wel gewijzigd worden.

Volgens de bewindsman moet overheidsinformatie beter bewaard worden en doorzoekbaar zijn, zo schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Door de informatie al na tien jaar naar een archiefdienst te sturen, is deze beter toegankelijk voor historici, journalisten, genealogen, heemkundigen en andere gebruikers; online of in de studiezaal. Ook is de meeste informatie bij archiefdiensten openbaar en voor iedereen in te zien, niet alleen voor historisch onderzoek maar ook voor publieke verantwoording. Sommige informatie kan nog wel enige tijd afgeschermd zijn, maar alleen bij zwaarwegende redenen, zoals privacy of staatsveiligheid.

Komend jaar gebruikt minister Slob voor uitwerking en overleg, onder meer met de provincies, gemeenten en waterschappen. Streven is om de eerste helft van 2019 een wetsvoorstel gereed te hebben voor een openbare raadpleging.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.