website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Twitterschorsing voor Bart Nijman

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op donderdag 28 maart 2019, 10:23

© Robin Utrecht / ANP

Nieuws UPDATE Een link naar het manifest van de schutter die tientallen mensen doodde in Christchurch heeft Bart Nijman een Twitterschorsing opgeleverd, meldt GeenStijl.

Het gaat om een tweet die Bart Nijman plaatste op 15 maart, waarin hij zich negatief uitliet over de schutter en een link plaatste naar diens manifest. Nijman is altijd erg actief op Twitter, maar kan sinds 26 maart geen nieuwe tweets plaatsen.

Twitter kan accounts die de Twitter-regels overtreden schorsen. Dat is een strafmaatregel die tijdelijk is, die duurt zolang een in de ogen van Twitter problematische tweet niet is verwijderd. Een zwaardere strafmaatregel is de permanente ban: het gaat dan om accounts die spam verspreiden, nep zijn of door andere gebruikers is gerapporteerd vanwege beledigend gedrag of haatzaaien.

Daarbij gaat ook wel eens iets mis.

Vooral bij Facebook zijn er de afgelopen jaren veel meldingen van onterechte blokkades geweest. Vaker nog raken harde nieuwsfoto’s of zelfs kunst verstrikt in puriteinse filters. En ook bij YouTube zijn er incidenten geweest.

Volgens Rudy Bouma van Nieuwsuur speelt er bij de kwestie Nijman nog iets anders, namelijk de verwoede pogingen van sociale platforms om de livestream en het manifest van de schutter te verwijderen. De veiligheidschef van de Britse geheime dienst maakte zich er ook kwaad over dat sommige Britse media hier, net als Nijman, naar linkten.

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.